Zakoni o tujcih, davkih in delovnih razmerjih obravnavani po nujnem postopku

Slovenija 23. Okt 202315:01 1 komentar
dz
Foto: Matija Sušnik/DZ

V četrtek poslance čaka izredna seja, na kateri bodo obravnavali predlagane novele zakonov o tujcih, o davku na dodano vrednost in o delovnih razmerjih. Novele zakonov bodo obravnavane po nujnem postopku.

Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlagane novele zakonov o tujcih, o davku na dodano vrednost in o delovnih razmerjih, bo v četrtek, je danes sklenil kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Predloge novel bodo obravnavali po nujnem postopku, so odločili na kolegiju.

Predlog novele zakona o tujcih uvaja spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav. Pogoj znanja jezika na vstopni ravni A1 se po predlogu nadomešča z znanjem na t. i. preživetveni ravni, ki omogoča temeljno sporazumevanje v slovenskem jeziku. Za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ostaja pogoj opravljeni izpit na ravni A2.

Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je dejala, da je obravnava predloga po nujnem postopku predlagana, da bi preprečili težko popravljive posledice za delovanje države.

Na vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec, kako bi se izrazile težko popravljive posledice za delovanje države, če predlog ne bi bil obravnavan po nujnem postopku, pa je pojasnila, da je z vidika združevanja družine treba družinskim članom omogočiti prebivanje. Pogoj za to je poznavanje jezika. “Omogočimo jim, da se vključijo v družbo,” je pozvala.

V SDS in NSi so ne glede na pojasnila generalne sekretarke vlade glasovali proti temu, da bi predlog novele obravnavali po nujnem postopku, medtem ko so bile poslanske skupine koalicije za.

Prav tako so v SDS in NSi nasprotovali temu, da bi po nujnem postopku obravnavali predlog novele zakona o delovnih razmerjih. Vlada je v četrtek potrdila različico predloga, ki ob določbah iz direktiv, ki se nanašajo na oskrbovalski dopust, bolj predvidljive delovne pogoje in subsidiarno odgovornost, vključuje tudi rešitve, ki niso usklajene z delodajalci. Gre denimo za rešitve za večjo zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev nasilja v družini.

Godec je dejala, da bo predlog povzročil skoraj nepopravljive posledice za gospodarstvo in s tem za državo. Kot je pojasnila, bo po oceni povzročil delodajalcem namreč skoraj 24 milijonov evrov škode. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je vsebine predloga medtem ocenil kot dobre. Po njegovem mnenju sledijo trendom sodobne družbe.

Predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, ki ga bodo prav tako obravnavali v četrtek, pa prenaša v naš pravni red evropsko direktivo, ki uvaja nekatere zahteve za ponudnike plačilnih storitev. V SDS so bili proti predlogu, da bi ga obravnavali po nujnem postopku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje