Zanimivo obdobje političnega dogajanja: imeli bomo kar dva predsednika vlade

Slovenija 25. Maj 202218:04 > 26. Maj 2022 16:19 0 komentarjev

Poslanke in poslanci so na drugi izredni seji tokratnega sklica parlamenta odločali o kandidatu za mandatarja, prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. Ta je kot novi predsednik vlade zaprisegel ob 20.30 uri. "S tem se bo začela zanimiva faza političnega dogajanja. Do izvolitve nove vlade bomo namreč imeli kar dva predsednika vlade. Janeza Janšo, ki opravlja tekoče posle in Roberta Goloba, ki bo predsednik vlade, a brez ministrov," je s terena poročal novinar N1 Miha Orešnik.

Na drugi izredni seji tokratnega sklica parlamenta so se poslanci odločali o kandidatu za mandatarja Roberta Goloba. Ta je bil na tajnem glasovanju s 54 glasovi izvoljen za novega predsednika vlade. Golob je s tem postal 10. slovenski premier, ki bo vodil 15. vlado. “S tem se bo začela zanimiva faza slovenskega političnega dogajanja. Do izvolitve nove vlade bomo namreč imeli kar dva predsednika vlade, in sicer Janeza Janšo, ki opravlja tekoče posle in Goloba, ki bo predsednik vlade, a brez ministrov,” je iz parlamenta poročal Miha Orešnik, novinar N1. Več v posnetku zgoraj.

Gre sicer za posebno obdobje do potrditve nove ministrske ekipe. Čeprav so bila zaslišanja ministrskih kandidatov najprej načrtovana za petek, soboto in ponedeljek, se je po informacijah N1 predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič odločila, da se bodo zamaknila za en dan, sicer bi tvegala očitke o kršenju poslovnika državnega zbora, ki pravi, da morajo od vložitve seznama ministrskih kandidatov v državni zbor do zaslišanj miniti najmanj trije dnevi.

Po poslovniku se lahko namreč zaslišanja začnejo najhitreje tretji dan od vložitve ministrske liste v državni zbor. Tako naj bi se zdaj kandidati za ministre (po sedaj veljavnem zakonu o vladi, saj je Golobov blokiran s predlogom SDS za razpis posvetovalnega referenduma) začeli v soboto, nadaljevali pa v ponedeljek in torek. Se je pa danes v državnem zboru neuradno izvedelo tudi, da bi lahko poslanci o ministrskem kabinetu Roberta Goloba odločali že v sredo, 1. junija. Če med zaslišanji kandidatov za ministre ne bo zapletov.

Od zaprisege Golob prejema plačo predsednika vlade, so za N1 pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje. Janša in ministri, ki so bili na volitvah izvoljeni kot poslanci, bodo v času opravljanja funkcije prejemali plačo zgolj za za ministrsko delo. Od državnega zbora pa bodo dobili poslanski pavšal kot povračilo stroškov za delo v volilni enoti.

Golobu pripada tudi vladna pisarna, a se je odločil, da teh prostorov ne bo koristil, so nam pojasnili v Gibanju Svoboda.

Pojma mandatar veljavna zakonodaja sicer ne ureja. Gre za strokovni pojem, ki opredeljuje izvoljenega predsednika vlade, ki še sestavlja vlado, so še zapisali na Ukomu.

Spremljajte novinarja Miho Orešnika na Twitterju. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!