Bo 15. slovenska vlada izvoljena že 1. junija?

Slovenija 25. Maj 202220:27 > 21:23 2 komentarja

Čeprav so bila zaslišanja ministrskih kandidatov najprej načrtovana za petek, soboto in ponedeljek, se je po informacijah N1 predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič odločila, da se bodo zamaknila za en dan, sicer bi tvegala očitke o kršenju poslovnika državnega zbora, ki pravi, da morajo od vložitve seznama ministrskih kandidatov v državni zbor do zaslišanj miniti najmanj trije dnevi.

Ker Robert Golob državnemu zboru ministrskih kandidatov ni mogel predlagati preden so ga poslanci na tajnem glasovanju izvolili za novega predsednika vlade, se v zadnjih dneh precej spreminjajo načrti o tem, kdaj bodo v državnem zboru pred pristojnimi delovnimi telesi zaslišanja ministrskih kandidatov. Želja stranke Gibanje Svoboda je, da čim prej, saj lovijo rok za imenovanje 15. slovenske vlade, ki ga je postavil Golob in ki je 3. junij.

Še danes popoldan je veljalo, da se bodo zaslišanja ministrskih kandidatov začela v petek in da bodo potekala tudi v soboto in v ponedeljek, a se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič po informacijah N1 odločila, da ne bo tvegala očitkov o kršenju poslovnika državnega zbora in je zato zaslišanja ministrskih kandidatov premaknila za en dan.

Po poslovniku se lahko namreč zaslišanja začnejo najhitreje tretji dan od vložitve ministrske liste v državni zbor. Tako naj bi se zdaj kandidati za ministre (po sedaj veljavnem zakonu o vladi, saj je Golobov blokiran s predlogom SDS za razpis posvetovalnega referenduma) začeli v soboto, nadaljevali pa v ponedeljek in torek.

Se je pa danes v državnem zboru neuradno izvedelo tudi, da bi lahko poslanci o ministrskem kabinetu Roberta Goloba odločali že v sredo, 1. junija. Če med zaslišanji kandidatov za ministre ne bo zapletov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje