Zaostritev stavke na RTVS preložili, opozorila pred odpovedjo naj bi umaknili

Slovenija 23. Jan 202316:07 > 16:36 3 komentarji
RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Novinarski sindikati RTV Slovenija so začasno preložili zaostritev stavke, ki so jo napovedali za torek. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je stavkovnemu odboru namreč predlagal nadaljevanje pogajanj in nov stavkovni sporazum. Ta vključuje tudi umik pisnih opozoril pred odpovedjo, ki jih je oktobra lani prejelo 38 zaposlenih.

Kot smo poročali, so novinarski sindikati RTV Slovenija konec tedna napovedali, da bodo v torek zaostrili stavko, ki so jo začeli 23. maja lani. Kot kaže, pa je napovedana zaostritev vodstvo RTV spodbudila k nadaljevanju pogajanj.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough je pogajalski skupini stavkovnega odbora v ponedeljek zjutraj namreč predlagal nadaljevanje pogajanj in nov stavkovni sporazum, so sporočili iz generalnega vodstva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV.

Preberite še: Na RTV zaostrujejo stavko: v torek bodo stavkali na delovnih mestih

“V. d. generalnega direktorja je na pogajanja s stavkajočimi na RTV Slovenija prišel šele po napovedi zaostritev stavkovnih aktivnosti s prekinitvijo dela v okviru stavke, ki traja vse od maja lani. Pred tem se je Grah Whatmough pogajanjem izogibal tudi tako, da je nanje pošiljal pooblaščence, zadnja dva meseca pa ni niti potrdil s strani stavkajočih predlaganega datuma za njihovo nadaljevanje,” so zapisali.

V generalnem vodstvu stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV pravijo, da je Grah Whatmough pogajalski skupini stavkajočih predstavil svoj predlog osnutka stavkovnega sporazuma, v katerega je bil na njihovo pobudo pripravljen dodati tudi umik 38 pisnih opozoril pred odpovedjo, ki so jih zaradi javnega opozarjanja na slabe razmere na RTV oktobra lani prejeli zaposleni.

“Hkrati je predlagal intenzivnejša pogajanja s stavkajočimi. To v stavkovnem odboru ocenjujemo kot (sicer zgolj prvi) korak v pravo smer, zato smo za jutri napovedano nadaljevanje stavkovnih aktivnosti začasno preložili. S tem dajemo priložnost pogajalskemu procesu za razrešitev stavkovnih zahtev. Če do konca tedna ne bo napredka in vodstvo RTV ne bo spoštovalo današnje zaveze, bomo stavkovne aktivnosti zaostrili,” so napovedali.

Zaostritve za zdaj tako ne bo, se pa stavka nadaljuje. Kot so zapisali v stavkovnem odboru, namreč doslej še nobena od stavkovnih zahtev po novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji še ni bila izpolnjena.

Z RTVS pa sporočili, da so, potem ko je koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija za torek napovedala stavko, na predlog vodstva danes zjutraj stekla intenzivna stavkovna pogajanja. “Vodstvo je novinarskim sindikatom posredovalo približevalni predlog, ki vključuje intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. Novinarski sindikati so nato stavko odpovedali. Vodstvo RTV Slovenija vodi socialni dialog z vsemi socialnimi partnerji, tudi s koordinacijo novinarskih sindikatov RTV Slovenija, in bo tako ravnalo do konca mandata,” so na RTVS še zapisali v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje