Zaposlenim, ki so Krajncu izkazali podporo, grozijo opomini pred odpovedjo

Slovenija 05. Sep 202220:29 21 komentarjev
RTVS
Zajem zaslona RTVS

Zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV Slovenija so z navzočnostjo v studiu vnovič izrazili odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj s strani vodstva Televizije Slovenija in RTVS. Del sodelavcev informativnega programa TVS se je namreč v ponedeljek zvečer voditeljici Jasmini Jamnik pridružil v studiu televizijskega Dnevnika. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se pritiski vodstva na zaposlene stopnjujejo, nadaljujejo se premestitve in grožnje z disciplinskimi ukrepi, zaposlenim, ki so ob koncu oddaje, ki jo je vodil Saša Krajnc, s prisotnostjo v studiu voditelju izrazili podporo, pa grozi opomin pred odpovedjo.

Sodelavci Informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) opozarjajo na stopnjevanje pritiska vodstva RTV Slovenija na zaposlene. Kot so v imenu ustvarjalcev vsebin na RTVS sporočili iz Društva novinarjev Slovenije (DNS), se na nacionalni radioteleviziji nadaljujejo premestitve sodelavcev in grožnje z disciplinskimi ukrepi. “Zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje, ki jo je vodil Saša Krajnc, se po naročilu direktorja Televizije Uroša Urbanije zoper te kolege pripravljajo disciplinski ukrepi,” so zapisali in dodali, da je bilo slednje potrjeno na redakcijskem sestanku, domnevno pa osebam, ki so izkazale podporo, grozijo opomini pred odpovedjo.

Kot so še zapisali zaskrbljeni ustvarjalci se napovedujejo tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, kar so označili za “neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri”.

Še vedno sicer ostaja nejasno, kako bo odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukrepala zoper voditelja in urednico oddaj Sašo Krajnca in Vesno Pfeiffer, so opozorili v pozivu zaposlenih. Spomnimo, da je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija ukazal premestitev urednice Pfeiffer in voditelja Krajnca. Ta je namreč pred objavo prispevka z odzivom RTVS na poročanje Mladine dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik. Urbanija je takrat v odzivu na dogodek dejal, da sta bila Pfeiffer in Krajnc ob pripravi oddaje v hudi osebni stiski, ki ji nista bila kos. Za oba zaposlena je predlagal disciplinski postopek ter odgovorno urednico pozval, naj jima najde primernejšo zaposlitev.

“Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo,” še piše v pismu, ki so ga v imenu zaskrbljenih ustvarjalcev vsebin posredovali iz DNS.

Ob tem so javnost in pristojne, predvsem člane programskega in nadzornega sveta, ponovno opozorili na spreminjanje in hude kršitve programsko-produkcijskega načrta za tekoče leto, ki so povzročile tudi programsko škodo. “V elitnem večernem terminu, v katerem je bila predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom),” še naštevajo in opozarjajo, da je zaradi tovrstnih posegov močno ogroženo tudi temeljno poslanstvo obveščanja javnosti o dogajanju doma in po svetu, s tem pa tudi pravica javnosti do obveščenosti.

“Ob tem pa se soočamo še s krizo vodenja in kaotičnimi odnosi, naročenimi prispevki, rezanjem izjav, grožnjami, kazenskimi premestitvami in šikaniranjem zaposlenih, ki hočejo le profesionalno opravljati svoje delo,” so še zaključili v skupni izjavi zaskrbljenih ustvarjalcev vsebin in dodali, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali, da bo RTVS verodostojen, kakovosten in profesionalen javni medij. Poziv pa so zaključili s sporočilom: “Ne bojimo se. Tukaj smo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje