Arso: izrazita suša po vsej državi, izboljšanja ni na vidiku

Slovenija 18. Jul 202214:00 1 komentar
suša, Vipavska dolina
Suša v Vipavski dolini (Foto: Denis Sadiković/N1)

Suša po vsej državi še vedno kaže zobe. Temperature so bile v zadnjem mesecu ponekod višje od dolgoletnega povprečja za tri stopinje Celzija, v slovenski Istri pa je padlo le deset odstotkov padavin, pričakovanih za ta čas. Kaj o suši pravijo podatki agencije za okolje?

Vročina in pomanjkanje obilnejših padavin nas spremljata tudi ta teden, Slovenijo bo zajel tudi nov vročinski val. Ob sončnem vremenu naj bi temperature dosegale tudi 37 stopinj Celzija. Da je letošnje poletje izjemno toplo, pritrjuje tudi aplikacija Sušomer, ki jo urejajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Po njihovih podatkih smo imeli v zadnjih 30 dneh v večjem delu države zelo toplo obdobje. Temperaturni odkloni od običajnih vrednosti so na zahodu znašali okoli 3, v večjem delu Slovenije med 2 in 3, na severovzhodu pa okoli 1,5 stopinje Celzija. Izjemno toploto so v zadnjem mesecu izmerili na Goriškem in Vipavskem ter Obali.

temperature
meteo.si

Ob pomanjkanju obilnejših padavin, ki bi vztrajale dalj časa, imamo v primerjavi z dolgoletnim povprečjem v zadnjem mesecu suhe padavinske razmere. To velja za velik del države, vendar na posameznih območjih zaznavajo normalne padavinske razmere. To je predvsem posledica lokalnih nalivov in ploh, ki so bile v zadnjem obdobju pogostejše in skoncentrirane na posamezna območja. Posamezne merilne postaje so tako izmerile tudi več kot 120 odstotkov padavin glede na dolgoletno povprečje. Najman padavin, le približno deset odstotkov od povprečja, je padlo v slovenski Istri, kjer se spopadajo tudi s težavami pri zagotavljanju pitne vode. Nekoliko več dežja je bilo drugod na Primorskem, kjer so namerili od 20 do 30 odstotkov padavin v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. V večjem delu Slovenije je padlo od 40 do 70 odstotkov padavin. Na Primorskem so beležili tudi najvišjo evapotranspiracijo, torej količino izhlapele vode iz tal in rastlin.

višina padavin
metero.si

Vroče vreme z občasnim vetrom ter neenakomerna razporeditev padavin sta torej privedla do tega, da se s sušo spopadajo povsod po državi. Izjema je le Pomurje. Po podatkih Sušomera so zmerno sušne razmere na Zgornjesavskem, v Beli krajini, na Spodnjeposavskem ter Koroškem in Podravskem, medtem ko so izjemno sušne razmere na Gorenjskem, Notranjskem in Goriškem, kjer se zadnje dni spopadajo s požari. Drugod zaznavajo izrazito sušne razmere. Pri Arsu z vidika sušnih razmer v večini regij pričakujejo nadaljevanje zdajšnjega stanja, na Obali, Dolenjskem in v Pomurju pa poslabšanje.

suša po državi
meteo.si

Suša vpliva tudi na vodnatost rek po Sloveniji. Prevladuje mala vodnatost rek, ki se še počasi zmanjšuje, le reka Mura ohranja srednjo vodnatost. Večina rek ima nizkovodne razmere, ki so najbolj izrazite v zahodni Sloveniji in vzdolž celotnega toka reke Save. Nizkovodno in izredno nizkovodno stanje trenutno zaznavamo na 60 odstotkih vodomernih postaj. Tridesetdnevno povprečje pretokov rek je v primerjavi z istim obdobjem v letih 1991–2020 izrazito podpovprečno, pravijo na Arsu. Najmanjše tridesetdnevne pretoke glede na primerjalno obdobje imajo Sava, kraška Ljubljanica, Soča, Idrijca, Vipava, Reka, Savinja v zgornjem toku in Rižana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje