Zapleti med Ljubljano in Berlinom zaradi oklepnikov

Slovenija 09. Maj 202218:35 > 19:48 9 komentarjev
Oklepnik boxer 8x8
PROFIMEDIA

Slovenija naj bi Ukrajini v skladu z dogovorom dostavila svoje tanke sovjetske izdelave, te pa bi ji v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki. Vendar se pri uresničitvi dogovora zapleta, saj Ljubljana ne želi "prastarih" sistemov Nemčije, poroča časnik Der Spiegel, ki se pri tem sklicuje na zaupne dokumente nemškega ministrstva za obrambo.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je konec prejšnjega meseca sporočila, da bo Nemčija Ukrajini dobavila oklepna vozila na podlagi dogovora, v katerega bi bila vključena tudi Slovenija. Večstranski dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, vključno s Slovenijo, je pred časom po poročanju nemških medijev omenjal tudi že nemški kancler Olaf Scholz. Po poročanju Spiegla, ki se sklicuje na zaupni dokument, je Slovenija Nemčiji predlagala krožno menjavo, po kateri bi stare oklepnike T-72 sovjetske izdelave dostavila Ukrajini, v zameno pa si želi nemške oklepnike leopard 2, oklepnike puma in kolesna oklepna vozila GTK boxer.

A v Berlinu so dali vedeti, da oklepnikov leopard in puma ne morejo dostaviti, da pa bi lahko ponudili “prastare” oklepnike marder in še starejše oklepnike fuchs, na kar pa Slovenija naj ne bi pristala, navaja nemški časnik v članku, ki je bil objavljen minuli petek. V dokumentu, na katerega se sklicuje Spiegel, se omenjajo štiri možne ponudbe Sloveniji. Po prvi bi Nemčija Sloveniji dobavila 30 oklepnikov marder in 35 oklepnikov fuchs, vendar naj bi bila ta možnost za Ljubljano nesprejemljiva. Druga omenja možnost dobave 30 oklepnikov leopard 2 in 35 puma, kar pa ne pride v poštev za nemško vojsko.

Tretja predvideva, da Nemčija Sloveniji dobavi 15 oklepnikov leopard 2 in 35 marder; manjkajočih 15 oklepnikov bi nadomestili z različnimi specialnimi oklepniki. Četrta opcija pa predpostavlja, da Slovenija Ukrajini dostavi 35 oklepnikov, Nemčija pa Sloveniji financira nadomestilo v obliki sodobnih oklepnikov, v prehodnem obdobju pa Sloveniji posodi 35 marderjev, ki jih ta nato vrne Nemčiji.

Olaf Scholz
PROFIMEDIA

V Berlinu si želijo čimprejšnji dogovor

Tretja in četrta rešitev sta za Slovenijo “verjetno sprejemljivi”, pri čemer bi bila četrta “v medijih verjetno ocenjena negativno”, zaupni dokument povzema Spiegel. Od priprave zaupnega dokumenta je minilo že nekaj tednov, a težave še vedno niso odpravljene. Vendar pa na ministrstvu za obrambo v Berlinu še niso obupali, navaja časnik. Večkrat na dan se po telefonu slišijo z Ljubljano in iščejo nove možnosti, da bi rešili dogovor.

O pisanju Spiegla je poročal tudi Radio Slovenija. Na vprašanje dopisnice RTV Slovenija, kako daleč so z dogovorom, je tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva pojasnil, da pogovori potekajo in dokler niso zaključeni, ne more dati odgovora in dodatnih informacij o zadevi. Če bo prišlo do rešitve in dogovora o enem izmed številnih predlogov, bodo to objavili.

Na vprašanje, ali čakajo na novo vlado v Ljubljani, pa so v Berlinu dejali, da si želijo le čimprejšnjega dogovora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje