Zaposleni na Pošti Slovenije pred protestom: “Dovolj imamo obljub”

Slovenija 27. Nov 202310:29 3 komentarji
Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zaradi napovedanih odpuščanj, zapiranja poslovalnic in netransparentne komunikacije Pošte Slovenije zaposleni v torek pripravljajo enourni protestni shod pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani. "Dovolj je odlašanja," so jasni v Konferenci sindikatov Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ), ki od vodstva zahteva pojasnila, po shodu pa pričakuje tudi vabilo na sestanek z vodstvom. "Če dogovora ne bo, se bodo začeli pogovori, kako bomo stopnjevali pritiske. Vsekakor stopnjevanje bo," je za N1 pojasnila predsednica SDPZ Majda Stubelj. Poudarila je, da zaradi shoda delo v poslovalnicah oziroma dostava pošiljk in paketov ne bo motena.

Zaradi zapiranja pošt, zmanjševanja števila zaposlenih in netransparentne komunikacije vodstva Pošte Slovenije v Konferenci sindikatov Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) v torek med 14. in 15. uro pripravljajo protestni shod pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani.

Kot je za N1 pojasnila predsednica SDPZ Majda Stubelj, shod ne bo vplival na dostavo pošiljk, paketov oziroma drugih delovnih aktivnosti zaposlenih. “Shoda se bodo udeležili tisti, ki takrat niso v službi oziroma delajo ponoči. Ali pa zaposleni, ki bodo do takrat končali delo,” je dodala.

Po njenih besedah po shodu pričakujejo vabilo delodajalca na sestanek. “Če dogovora ne bo, se bodo začeli pogovori, kako bomo stopnjevali pritiske. Vsekakor stopnjevanje bo,” je pred jutrišnjim shodom napovedala Stubelj.

Kot piše v sporočilu za javnost SDPS, zaposleni v Pošti Slovenije s poslovnofinančnim načrtom za leto 2024 in projekcijami za naslednja leta še niso seznanjeni. Sindikat zato od vodstva pričakuje podrobna pojasnila, sploh glede na nekatere objave, da se napoveduje korenito zmanjšanje števila zaposlenih, čemur ostro nasprotujejo.

“Gre namreč za skrb vzbujajoče informacije, ki med zaposlene vnašajo nemir,” so zapisali. Pošta Slovenije si je več let prizadevala privabiti ustrezno število kandidatov za zaposlitev, ki bi razbremenili obstoječ kader ter prispevali k zmanjšanju bolniških odsotnosti in nadurnega dela. “Zato hkratne objave prostih delovnih mest in zmanjševanje števila zaposlenih niso konsistentni,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah se v družbi dogajajo “kršitve s področja zagotavljanja počitkov in odmorov, rednega opravljanja zdravniških pregledov in postopkov sprejemanja aktov delodajalca ter zaviranje sindikalnega dela”. Za vodenje tako velike in kompleksne družbe, kot je Pošta Slovenije, po njihovem potrebujejo strokovno znanje in dober nadzor.

Konferenco sindikatov SDPZ Pošte Slovenije preseneča “počasen” odziv Sindikata poštnih delavcev, ki ima večino članov v svetu delavcev, tri člane v nadzornem svetu Pošte Slovenije, pred kratkim pa so iz njihovih vrst potrdili še delavsko direktorico. “Čudimo se, da so se v medijih odzvali še zdaj, ko naj bi bil poslovnofinančni načrt že potrjen, saj v SDPZ že več mesecev opozarjamo, da trg dela ne dopušča odhodov zaposlenih in kvečjemu povzroča dodatne obremenitve dela zaposlenih, višje stroške dela ter slabo podobo delodajalca,” so prepričani v SDPZ.

Po njihovih navedbah že mesece vztrajajo pri zapolnitvi kadrovskega načrta, in sicer “pri sprejemu ukrepov, ki bi zmanjšali potrebo po nadomeščanju odsotnih kadrov, pri zapolnitvi odstotka zaposlenih v delu rezerv, kot je zapisan v kolektivni pogodbi, pri pravočasnem dogovarjanju o usklajevanju plačil z inflacijo ter primernem znesku poslovne uspešnosti,” so jasni. Konferenca sindikatov poudarja, da jih odgovori poslovodstva niso zadovoljili. “V sindikatu nam je mar za vsakega zaposlenega. Zavedamo se, da je le zadovoljen delavec tisti, ki prispeva h kvaliteti za uporabnike poštnih storitev.”

V SDPZ so prepričani, da se mora Pošta Slovenije stabilizirati. “Brez zapiranja poslovalnic in z učinkovito organizacijo dela ter poštenim plačilom. Nič od tega ne bo mogoče, dokler se država že leta izogiba svoji odgovornosti za financiranje javne službe,” zato je po njihovem mnenju nujno, da se prenehajo obljube.

Vlado so pozvali, naj vendarle zagotovi sofinanciranje univerzalne poštne storitve, ki jo izvaja pošta Slovenije. Poudarjajo še, da ni prav, da “država gleda stran”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje