Zgodba o sliki, ki je pretresla svet: “Prodam 4 otroke”

Svet 27. Nov 202308:22 0 komentarjev
Štirje otroci na prodaj
Fotografija, ki je pretresla svet (FOTO: javna domena/Bettmann/CORBIS)

Kaj je v ozadju fotografije matere, ki je leta 1948 prodajala štiri otroke? Neznank je kar nekaj, a jasno je, da je zgodba o fotografiji in njenih ljudeh zelo tragična.

5. avgusta leta 1948 je bila v valparaiškem časopisu Vidette-Messenger objavljena fotografija “4 otroci na prodaj” (v originalu “4 Children for Sale”). Ni trajalo dolgo, ko so jo nato objavili še drugi ameriški mediji, zgodba o fotografiji in ljudeh na njej pa je še danes zavita v tančico skrivnosti.

V časopisu Vidette-Messenger je, kot povzemajo ameriški mediji, avgusta leta 1948 pod fotografijo pisalo: “Velik napis ‘Na prodaj’ na dvorišču v Chicagu nemo pripoveduje tragično zgodbo gospoda in gospe Ray Chalifoux, ki jima grozi izselitev iz stanovanja. Ob tem, ko nimata kam, se brezposelni voznik tovornjaka s premogom in njegova žena odločita, da bosta prodala štiri otroke. Gospa Lucille Chalifoux od kamere obrača glavo, medtem ko njeni otroci začudeno gledajo. Na zgornji stopnici sta šestletna Lana in petletna Rae, spodaj pa štiriletni Milton in dveletna Sue Ellen.”

Mati štirih otrok, ki na fotografiji skriva obraz, je bila v času, ko je fotografija nastala, noseča petič, njen peti otrok pa je dobil ime David.

Kot je brati v ameriških medijih, je družina po objavi fotografije v medijih dobila denarno pomoč od bralcev, vendar pa se njeni slabi življenjski pogoji niso izboljšali. Dve leti pozneje so bili otroci s fotografije dejansko prodani.

Rea Ann in Milton sta se znašla na eni od kmetij v okrožju Jasper v Indiani, njuna “posvojitelja” pa sta ju, kot sta pripovedovala, v skednju vklepala v verige in ju silila v prisilno delo. Preimenovala sta ju v Beverly in Kennetha, Rea Ann pa je prav tako povedala, da jo je mati prodala za dva dolarja, saj je potrebovala denar za bingo. Njun mlajši brat David pa je bil posvojen v družino, ki je živela le nekaj kilometrov stran in je, kot je povedal, svoja sorojenca pogosto obiskoval in ju reševal okovov.

Trije sorojenci so kasneje iskali sestri, Lano in Sue Ellen. Da bi se ponovno sestali z Lano, je bilo prepozno, saj je zaradi raka umrla leta 1997 ali 1998, Sue Ellen pa jim je povedala, da je odraščala v Chicagu.

Težka preteklost je “prodane” otroke zaznamovala tudi kot odrasle ljudi. Zaradi težavnih otroštev jim je bilo v življenju nemalokrat težko, pri čemer pa so se nekateri trudili presegati slabo izkušnjo iz otroštva. David, najmlajši od petih otrok, je bil sicer do matere prizanesljiv.

“Nikdar se ni opravičila. Takrat je bilo v ospredju preživetje. Kdo smo, da bi obsojali? Vsi smo ljudje. Delamo napake. Lahko bi razmišljala o otrocih,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!