Zaposleni na RTVS proti Pirkoviču in pričakujejo, da jih bo vodstvo upoštevalo

Slovenija 14. Mar 202215:06 > 21:38 6 komentarjev

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so ponovno izrazili nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC. Njihovi pomisleki so tako vsebinske kot proceduralne narave, od vodstva pa pričakujejo, da jih bo upoštevalo. Napovedujejo, da bodo svoje delo še naprej opravljali profesionalno in etično.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred stavbo TV Slovenija opomnil Boris Vasev iz zunanjepolitične redakcije MMC, problematizirajo spremembo izvedbenega akta o delovanju MMC, ki je omogočil tako hitro imenovanje Igorja Pirkoviča. Izvedbeni akt presoja tudi upravno sodišče, in dokler ti postopki niso zaključeni, po njihovem mnenju imenovanje urednika uredništva na ta način ni sprejemljivo.

V uredništvu jih skrbijo morebitni povračilni ukrepi

Poleg tega imajo v uredništvu o imenovanju Pirkoviča tudi številne vsebinske pomisleke. Vasev je med drugim izpostavil Pirkovičevo odkrito naklonjenost trenutni vladajoči politični stranki, ki se po njihovem mnenju izrazito odraža tudi v njegovem novinarskem delu. Po mnenju uredništva takšen človek ne more korektno opravljati novinarskega dela v politični redakciji, kaj šele, da bi urejal in vplival na delo drugih novinarjev.

Ob tem je Vasev opomnil, da je bil Pirkovič za v. d. urednika portala MMC imenovan mesec pred državnozborskimi volitvami. V uredništvu menijo, da takšna kronologija ni naključna in izbira Pirkoviča, ki je prišel opravit določeno nalogo, za ta položaj ni dobronamerna. V uredništvu jih skrbijo tudi morebitni povračilni ukrepi, o katerih gre po besedah Vaseva sklepati po Pirkovičevih izjavah, da bo vsak za upor nosil posledice. “To ocenjujemo kot nesprejemljive grožnje,” je poudaril.

Igor Pirkovič
Srdjan Živulović/BOBO

Sprašujejo se tudi, ali bodo njegova sporna stališča, ki jih objavlja na družbenih omrežjih, del nove uredniške politike. “Takšnega razmišljanja ne bomo ne širili ne legitimizirali, a naša skrb vseeno ostaja,” je dodal. Člane uredništva MMC so na današnji novinarski konferenci podprli tudi člani aktiva informativnega programa TV Slovenija, aktiv novinarjev Radia Slovenija ter v Sindikatu novinarjev Slovenije, Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS in Društvu novinarjev Slovenija (DNS).

Odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Daniel Poslek je med drugim izpostavil, da postopek imenovanja Pirkoviča ni bil izpeljan skladno s predpisi, ampak je bil izpeljan brez upoštevanja minimalnih meril preglednosti in v nasprotju z duhom dobrega sodelovanja znotraj RTVS. Podobno je v imenu aktiva novinarjev Radia Slovenija poudaril tudi Aleš Smrekar. Ob tem je izpostavil, da je radio več kot le pomemben soustvarjalec vsebin na portalu MMC, ki je tudi eden najbolj branih novičarskih portalov v Sloveniji. Kot je dejal, je delo javnega medija treba ubraniti pred kakršnim koli političnim vplivom, vodstvo RTVS pa da mora nemudoma razveljaviti to sporno imenovanje.

”Slabo je, ko postanemo novinarji novica”

Članica uredništva informativnega programa TV Slovenije Tanja Starič je v imenu kolegov izrazila podporo prizadevanju uredništva MMC, da je njihov novi urednik imenovan v skladu z zakonodajo in z njihovim soglasjem. “Novinarji ustvarjamo novice. In slabo je, ko smo mi in RTV novica. RTV Slovenija je žal že nekaj časa slaba novica. Dogajajo se tektonske spremembe, ki bodo imele velik vpliv na celotno medijsko krajino v Sloveniji,” je opozorila. Kot je še dodala, je problematično predvsem, da se spremembe znotraj RTV dogajajo brez oziroma mimo soglasja ali celo proti volji uredništev.

“Posledica tega je nezadovoljstvo, ki je že vidno na ekranih, radijskih valovih in spletnih straneh. Prav tako je problem tudi, da začenjamo izgubljati podporo javnosti. Pogosto nam očitajo, da ne želimo sprememb, da želimo status quo,” je povedala in nadaljevala, da si zaposleni na javnem zavodu želijo delati najbolje, kot znajo, in v okolju, ki bi jim to omogočilo. “Želimo, da ljudje napredujejo v skladu s svojim znanjem, veščinami, v skladu s svojo integriteto in v skladu s profesionalnimi normami. Ne v skladu s svojo politično pripadnostjo,” je dejala. Izpostavila je tudi pismo dopisnikov RTVS, ki so ga danes naslovili na vodstvo in v katerem opozarjajo na osiromašenja programa z manj lokalnimi novicami po zadnjih programskih spremembah.

Helena Milinković je v imenu sindikata novinarjev in koordinacije sindikatov RTVS opozorila, da dialoga z vodstvom ni in da so njihova mnenja prezrta. Napovedala je, da bodo zaposlenim stali ob strani in da bo pri tem uporabili vsa pravna sredstva. Gašper Andrinek pa se je v izjavi v imenu DNS spraševal, kakšno naj bo mnenje javnosti o direktorju, ki urednika vsili uredništvu, ki mu odreka kompetence in profesionalno integriteto, in kakšno naj bo mnenje o uredniku, ki kljub nasprotovanju ljudi, ki naj bi jih vodil, to funkcijo sprejme.

Oglasil se je tudi Pirkovič, ki je v odzivu za MMC zapisal: “Bolj kot je človek prijazen, dobronameren in odprt, bolj protestirajo. Ne vem, kaj sem nekomu naredil. Tolčejo, teptajo, ampak resnice ne morejo ubiti. Kdor gre nad človeka, je vnaprej izgubil.” Vodstvo RTVS pa je v odzivu na očitke za MMC zapisalo: “Imenovanje Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije je bilo izvedeno v skladu z vsemi internimi postopki. Ob imenovanju nove odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija se je namreč avtomatsko iztekel tudi mandat dotedanje v. d. urednice uredništva za nove medije. Očitke o proceduralnih nepravilnostih v vodstvu zavračamo,” so zapisali. Ob tem so dodali, da si bo vodstvo RTVS v sodelovanju z vsemi programi RTVS prizadevalo za objektivno in neodvisno poročanje novinarjev in uredništev.

Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik je Pirkoviča za v. d. urednika urednika uredništva za nove medije na MMC imenovala v petek. Že takrat so člani uredništva temu izrazili ostro nasprotovanje, v sindikatu novinarjev pa so ocenili, da je imenovanje protipravno in da je bil z njim kršen statut RTVS. Več o tem v članku Igor Pirkovič postal v. d. urednika spletne strani RTV Slovenija.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate na vrhu članka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje