Zaposleni v centrih za klice v sili zagrozili s stavko, zahtevajo višje plače

Slovenija 06. Nov 202319:59 0 komentarjev
Operaterji so zagrozili s stavko
Foto: PROFIMEDIA

Zaposleni v centrih za klice v sili na številki 112, ki spada pod upravo za zaščito in reševanje, so zagrozili s stavko, je poročala Televizija Slovenija. Operaterji opozarjajo na prenizke plače in da so nanje pozabili, zato so ministru za obrambo Marjanu Šarcu poslali poziv pred stavko.

Operaterji v klicnih centrih za obveščanje opozarjajo na prenizke plače in da so pristojni nanje znova pozabili, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

127 od 140 operaterjev se je tako podpisalo pod poziv pred stavko, ki so ga poslali ministru za obrambo Marjanu Šarcu. Upravo za zaščito in reševanje 17. novembra čaka precejšnja sprememba organizacije, pri čemer pa operaterji opozarjajo, da so bili spregledani.

Operaterji tako zahtevajo, naj jim pri sistemizaciji delovnih mest priznajo opravljanje dela dispečerjev, kar bi jim prineslo šest plačnih razredov več.

Po besedah Marjana Laha iz Sindikata ministrstva za obrambo začne operater v 24. razredu, kar pomeni, da prejema minimalno plačo. Te problematike pa reorganizacija ni upoštevala. Lah je dodal, da je večina operaterjev podpisala noto in “prav to je alarm delodajalcu”.

V torek se bo uprava sicer sestala s sindikatom ministrstva za obrambo, a po poročanju TVS sprememb ne gre pričakovati.

Direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je za TVS dejal, da na upravi delijo pomislek z operaterji in se z njim strinjajo, vendar je uredba o uvrstitvi delovnih mest takšna, da jih ne morejo uvrstiti v dispečerska mesta.

Centri za obveščanje bodo po prenovi sicer dobili svoj urad, v načrtu pa je tudi ustanovitev urada za regijsko delovanje.

V sindikatu varnosti pa so izpostavili, da sistemizacija delovnih mest ni premišljena. Tako bo v trboveljski izpostavi, ki je odgovorna za tri občine, enako število delovnih mest kot v celjski, ki je pristojna za 33 občin. Predlog prenove uprave za zaščito in reševanje sicer predvideva precejšnje povečanje števila zaposlenih, z zdajšnjih 307 na 603.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!