Zaposleni v Modi Mi&Lan vendarle dobili regres za lansko leto

Gospodarstvo 09. Maj 202315:28 3 komentarji
šivilje, moda mi&lan
N1

Po informacijah N1 so šivilje in ostali zaposleni v goričanski Modi Mi&Lan danes na svoje račune vendarle prejeli regres, ki jim je še od lanskega leta dolgoval direktor in lastnik podjetja Milan Mörec. A izplačilo zaposlenih očitno ni pomirilo, saj se bodo jutri kljub temu člani sindikata sestali in razpravljali o nadaljnjih potezah, če bo do kršitev, tudi zamud pri plačah, prihajalo še naprej.

Potem ko so šivilje in ostali zaposleni v goričanski Modi Mi&Lan v petek – 17 dni po izplačilnem dnevu – na svoje račune vendarle prejeli marčevsko plačo, so danes končno dočakali še regres, ki jim ga je še od lanskega leta dolgoval direktor in lastnik podjetja Milan Mörec.

Težave z izplačilom regresa, ki je zakonska obveznost delodajalca, so se sicer začele že predlani, a so ga novembra zaposleni le prejeli. Od lanskega regresa, ki bi moral znašati najmanj 1.074 evrov, kolikor je bila v letu 2022 minimalna plača, je direktor sprva izplačal vsega okoli 90 evrov. Danes so, kot je za N1 potrdil eden od zaposlenih, končno prejeli še preostanek.

Da bo tako marčevsko plačo kot tudi lanski regres izplačal v roku enega tedna, najkasneje v roku dveh, je Mörec obljubil le nekaj ur o tem, ko je inšpektorat za delo predstavil podrobnosti kazenske ovadbe, ki jo je vložil zoper odgovorne v podjetju zaradi ponavljajočih se kršitev.

Kot smo na N1 razkrili, je namreč inšpektorat v Modi Mi&lan v zadnjih 11 letih opravil več kot 30 nadzorov in ugotovil več kot 40 kršitev delavskih pravic.

Gre predvsem za onemogočanje izrabe letnega dopusta in neplačanih sobotnih ur, za katere šivilje pogosto ne dobijo niti prostega dne.

Po naših informacijah imajo rekorderji v tem podjetju tudi za 90 dni neizkoriščenih nadur in dopusta. Inšpektorat je ugotovil tudi, da lastnik in direktor podjetja Milan Mörec večkrat zamuja ne samo z izplačilom malice in prevoza na delo, pač pa tudi s plačilom prispevkov.

Na vprašanje, zakaj so se za kazensko ovadbo odločili šele po dobrem desetletju inšpekcijskih nadzorov, je v. d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić odgovoril, da se “kazenska ovadba hitro zavrže, če naklep ni dobro izkazan. Ko imaš opravka z rednim neizplačilom plač, lahko kot inšpektorat štancaš globe. Ko pa gre že za poslovni model delovanja, za odnos, ki vodi v te posledice, takrat pa se poseže tudi po ovadbi. Sploh ko je žrtev, ki čutijo posledice, več.”

A izplačilo lanskega regresa nekdanjih Murinih šivilj in ostalih zaposlenih očitno ni pomirilo. Kot je za N1 potrdila Zdenka Bobovec, ki vodi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pomursko regijo, se bodo namreč jutri kljub temu sestali člani sindikata in razpravljali tudi o tem, kakšne bodo poteze sindikata, če bodo plače zamujale tudi v prihodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje