Zaposleni v Tušu na protest: plače pod minimalcem, regres kot dobroimetje

Gospodarstvo 27. Okt 202217:47 3 komentarji
Tuš, Engrotuš
Tina Kosec/BOBO

Zaposleni v trgovinski družbi Tuš, ki že nekaj časa izražajo nezadovoljstvo nad delovnimi pogoji in plačami, so z vodstvom podjetja sedli za skupno pogajalsko mizo. Kot je povedala predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić, dogovora še niso dosegli, zaposleni pa nadaljujejo priprave na petkov protestni shod pred upravno stavbo v Celju.

“Delavci zahtevamo, da se sliši naš glas,” je dejala predsednica podjetniškega sindikata, ki je prepričana, da bodo z vodstvom v nadaljnjih pogajanjih zbližali stališča. V sindikatu od vodstva Tuša zahtevajo dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike, tako da ne bo nižja od zakonsko določene minimalne plače. Nadomestilo za prehrano med delom bi moralo po zahtevah sindikata znašati vsaj 7,96 evra, nadomestilo za prevoz na delo pa 100 odstotkov cene dnevne vozovnice. Regres za letni dopust naj se medtem v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov, še zahtevajo na sindikalni strani.

Po besedah sindikalistke Mirjane Janjić je vodstvo danes izrazilo željo po sodelovanju, končni izplen pogajanj pa bo znan do sredine decembra.

Navkljub današnjemu sestanku z vodstvom se bodo zaposleni v petek dopoldne zbrali tudi na protestnem shodu pred upravno stavbo v Celju. Kot je dejala Janjićeva, je do popoldneva udeležbo napovedalo skupno okoli 100 ljudi. Na protestu bodo zahtevali nadaljnja pogajanja za kolektivno pogodbo na ravni Tuša, so popoldne sporočili iz sindikata.

Ob tem so širšo javnost pozvali k podpori in razumevanju v času pred prazniki, ko se promet v trgovinah poveča, delavke in delavci v skladiščih in poslovalnicah pa morajo delati še intenzivneje in hitreje, tudi po 12 ur in več. “Delavke in delavci moramo biti enotni ne glede na to, v kateri panogi delamo, kajti samo enotni in združeni bomo uspeli doseči spremembe. Želimo boljši življenjski standard za vse, ne samo za peščico,” so še zapisali.

V sindikatu so v sredo vnovič javno opozorili na nevzdržne razmere v poslovalnicah in skladiščih. Kot so izpostavili, so plače nizke in ne dosegajo niti zakonsko določene minimalne plače. Problem so tudi neurejeni potni stroški, izplačilo več kot polovice regresa v obliki dobroimetja na Tuševo kartico, evidentiranje delovnega časa ter premeščanje delavcev v oddaljene poslovalnice.

Zaradi premajhnega števila delavcev prihaja do vse več kršitev standardov. Zaposleni v poslovalnicah marsikje ne hodijo več na malico, ker enostavno nimajo časa. Tudi v skladišču ni nič drugače. Tam je tempo dela zaradi premajhnega števila zaposlenih izjemno visok, kar se kaže v vse večji izgorelosti, poškodbah in vse pogostejših bolniških odsotnostih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje