Zaradi Janševih izjav že preklici pogodb in izstopi iz dogovorjenih naložb

Gospodarstvo 20. Jan 202214:40 > 14:41 17 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

V luči izjav premierja Janeza Janše glede Tajvana v nedavnem pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan so slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev iz azijske velesila, so navedli v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu. Prihaja na primer do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.

Po pojasnilih sveta, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, vodi pa ga Žiga Vavpotič, so nekatera podjetja prejela preklice pogodb o nakupu, sporočilo o ukinitvi fizične ali spletne prodaje izdelkov, pri nekaterih pa so kitajski partnerji izstopili iz že dogovorjenih poslovnih naložb.

Spet druga podjetja so spremljala izkušnje Litve, kjer se je zaradi spora s Kitajsko močno zaostril carinski postopek z največjim azijskim gospodarstvom in poskušajo preusmeriti svoje delovanje prek drugih držav EU. “Pri mednarodnem sodelovanju gre v največji meri za stabilnost poslovnega okolja in takoj, ko se ta zamaje, gospodarstvo občuti posledice,” so jasni v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu.

Izvršni odbor sveta je po številnih odzivih, ki so jih sprožile izjave premierja Janše glede Tajvana, že v sredo poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarili so, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

“Vse, kar otežuje gospodarsko sodelovanje, ni v interesu gospodarstva”

Zapisali so, da je Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo, Kitajska pa eden od njenih največjih partnerjev zunaj EU. V času gospodarskega okrevanja po koronski krizi vse, kar otežuje gospodarsko sodelovanje, ni v interesu gospodarstva, so navedli. “Čeprav so naši izdelki in storitve kakovostni in inovativni, vsaka sprememba v političnih odnosih spremeni dinamiko poslovanja. Zato moramo kot država poskrbeti, da so politični odnosi stabilni, saj lahko le tako pričakujemo tudi stabilno poslovno okolje,” so dodali.

Tajvan
PROFIMEDIA

Opozorili so tudi, da je kitajski trg še posebej specifičen, saj si je s kitajskimi partnerji treba vzeti dovolj časa za vzpostavitev zaupanja. Zato jih skrbi, da bo to zaupanje zamajano.

Počivalšek naj bi že zahteval pojasnila od Janše

Na izjave predsednika vlade glede Tajvana se je v sredo zvečer na Facebooku odzval tudi gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Tudi on je podčrtal, da je Kitajska eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev zunaj EU, in dodal, da morajo “osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, upoštevati gospodarsko realnost”. Slovenska zunanja politika mora imeti po njegovem prepričanju pred očmi v prvi vrsti slovenske gospodarske interese. Po neuradnih informacijah N1 naj bi predsednik stranke Konkretno, gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek od premierja zahteval pojasnila.

Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”. Zatrdil je sicer, da “to ne bo na ravni veleposlaništev”. “To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU,” je dejal. Pri tem je Kitajsko ostro kritiziral zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v omenjeni baltski državi.

Dejal je tudi, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali če se bodo “svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske”. Opozoril je tudi na odgovornost za izbruh pandemije covida-19, o čemer da “se bo treba še pogovoriti” in da “bi kitajske oblasti morale odgovarjati”, ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji novega koronavirusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje