Zaradi naraščajočih okužb s koronavirusom bolniki z rakom težje do zdravljenja

Koronavirus 15. Jul 202216:33 > 22. Jul 2022 10:00 5 komentarjev
Covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

V združenju Onko Net so na ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana in vodjo strokovne svetovalne skupine za covid-19 Maria Fafangla naslovili poziv, naj pristojni ponovno presodijo ustreznost trenutne strategije za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Naraščanje števila okužb se namreč zrcali v prestavitvah onkološkega zdravljenja v nekaterih bolnišnicah, kar pa zmanjšuje možnosti preživetja bolnikov z rakom.

V združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom Onko Net so izrazili zaskrbljenost zaradi silovitega naraščanja okužb s koronavirusom, saj posledično v nekaterih bolnišnicah prestavljajo onkološka zdravljenja, kar poslabšuje možnosti uspešnega zdravljenja in preživetja bolnikov. Pristojne so zato pozvali, naj v čim krajšem času izdajo priporočila za preprečevanje okužb tako za bolnike z rakom kot tudi za druge najranljivejše skupine prebivalstva.

Na pristojne so prav tako naslovili poziv, naj ponovno presodijo ustreznost strategije “brez ukrepov”, kjer je odločanje o upoštevanju posameznih ukrepov prepuščeno vsakemu posamezniku. Ta se, tako Onko Net, ni izkazala za dovolj učinkovito, da bi preprečila ponovno eksponentno rast okužb.

“Poslabšanje epidemioloških razmer se namreč že zrcali v slovenskih bolnišnicah, kjer se zdravijo onkološki bolnik,” so zapisali v pozivi ministru za zdravje Danielu Bešiču Loredanu ter vodji strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in predstojniku centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mariu Fafanglu. Dodali so, da imajo v praksi nekateri bolniki z rakom zaradi naraščanja okužb s koronavirusom v državi že sedaj prestavljeno zdravljenje.

“Slovenska družba se žal še ne zdi dovolj zrela za strategijo obvladovanja okužb s prepuščanjem epidemioloških razmer odgovornosti slehernega posameznika, ki se bo »prostovoljno odločal«, katere preventivne ukrepe proti covid-19 bo upošteval in katerih ne,” so še poudarili v združenju.

V združenju Onko Net so Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim ko-RAK.si, Združenje za boj proti raku debelega črevesa in danke EuropaColon in Društvo OnkoMan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje