Zaradi novih kovancev danes vrsta pred Banko Slovenije

Slovenija 25. Okt 202113:51 > 26. Okt 2021 11:53 3 komentarji
vrsta pred Banko Slovenije
V. L.

Banka Slovenije je začela prodajati zbirateljske kovance, izdane ob 30-letnici slovenske državnosti, in spominske kovance, posvečene 200. obletnici ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem. Pred poslovalnico Banke Slovenije na Štefanovi ulici je že takoj ob odprtju nastala vrsta.

Banka Slovenije je izdala dve seriji priložnostnih kovancev, in sicer zbirateljske kovance, izdane ob 30-letnici državnosti Republike Slovenije, in spominske kovance, posvečene 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, ki je prvi muzej na Slovenskem.

Zbirateljski kovanci ob 30 obletnici državnosti Republike Slovenije
Banka Slovenije

Triglav kot osrednji motiv: za zlatnik 440 evrov

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev, izdanih ob 30-letnici državnosti, je silhueta Triglava kot osrednjega simbola slovenske države. “Vzdolžna vrezanost v nivojih na celotni ploskvi kovanca predstavlja trajen spomin na zgodovinsko usidranost osamosvojitvenih dogodkov,” so zapisali na Banki Slovenije in dodali, da je avtor likovne rešitve Gregor Ivanušič.

Na voljo so naslednje količine zbirateljskih kovancev:
– 750 kosov zlatnikov po ceni 440 evrov,
– 1.250 kosov srebrnikov po ceni 50 evrov
– 50.000 kosov dvokovinskih kovancev za 3 evre navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 3 evrov,
– 1.000 kosov dvokovinskih kovancev za 3 evre v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah, po ceni 17 evrov.

Na spominskem kovancu situla iz Vač

Osrednji motiv spominskega kovanca, izdanega ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, pa je situla iz Vač. Njeni pasovi predstavljajo grafični simbol za plastenje zgodovine, pojasnjujejo na Banki Slovenije in dodajajo, da kovanec prikazuje plasti zgodovine muzeja v obliki različnih imen, ki jih je institucija imela v svoji 200-letni zgodovini. Avtorica likovne rešitve je Lana Semečnik.

Spominski kovanec deželni muzej
Banka Slovenije

Na voljo pa so naslednje količine spominskega kovanca:
– 991.000 kosov kovancev za 2 evra navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 2 evra,
– 2.500 kosov kovancev za 2 evra v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah, po ceni 16 evrov.

Na voljo tudi zbirke kovancev z letnico 2021

V Banki Slovenije so pripravili tudi zbirke evrskih kovancev z letnico 2021, ki vsebujejo vse denominacije tečajnih kovancev (od 1 cent do 2 evra) z letnico 2021, spominski kovanec za dva evra 2021 in zbirateljski kovanec za tri evre, izdan ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona 2021.

Na voljo je:
– 6.000 kosov navadnih zbirk v tehniki navadnega kovanja po ceni 25 evrov,
– 500 kosov zbirk v tehniki visokega sijaja po ceni 70 evrov.

Spominski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le v Sloveniji.

Zaželeni kovanci med zbiratelji

Kot je to pogosto ob izdajah novih spominskih in zbirateljskih kovancev, je tudi tokrat pred Banko Slovenije na Štefanovi ulici v Ljubljani nastala vrsta ljubiteljskih zbiralcev in numizmatikov, ki želijo kupiti kovance za svojo zbirko.

Na Banki Slovenije v prvih dneh po izdaji omejujejo količino nekaterih kovancev na osebo. Tako lahko posameznik kupi le en zlatnik, en srebrnik dvokovinski kovanec za tri evre v tehniki visokega sijaja, eno rolico dvokovinskih kovancev za tri evre navadnega kovanja, en kos kovanca za dva evra v tehniki visokega sijaja in en kos zbirke v tehniki visokega sijaja.

Omejitev pri nakupu kovancev za dva evra navadnega kovanja in zbirk navadnega kovanja pa ni.

Morda vas zanima tudi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje