Vizjak: Gre za kriminalno zavržno dejanje

Slovenija 17. Jun 202111:55 > 22. Jun 2021 09:28
Odpadno blato v Hočah
BOBO

Kriminalisti so zaradi nezakonito odloženega blata v Pivoli, ki je povzročilo ekološko katastrofo, pridržali šest oseb. Po naših informacijah sta med pridržanimi direktor CEP Celje Urban Majcen in direktor Lasaz Ljubljana Miran Zupančič. Po poročanju Večera je šlo pri odlaganju blata za sistematično in organizirano dejavnost, s katero so se vpletena podjetja izognila plačilu zakonitega odvoza.

Mariborski, celjski in ljubljanski kriminalisti preiskujejo onesnaženje z okrog 200 kubičnimi metri nezakonito odloženega blata v Pivoli na območju občine Hoče-Slivnica, ki je povzročilo ekološko katastrofo.

Kot so sporočili z mariborske policijske uprave, izvajajo osemnajst hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil na področju Maribora, Celja in Ljubljane.

Nekatere hišne preiskave, v katerih kriminalisti iščejo dokaze o storitvi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, še potekajo. Predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, poteka zoper več osumljencev, skupno so pridržali šest oseb, dvema osebama pa so pridržanje že odpravili.

Po poročanju Večera imajo policisti na voljo posnetke javnih in privatnih kamer, ena izmed njih pa naj bi ujela več tovornjakov.

Več informacij o preiskavi bo znanih po petkovi tiskovni konferenci policije.

Pridržali voznike tovornjakov in dva direktorja

Po naših informacijah sta med pridržanimi direktor CEP Celje Urban Majcen in direktor Lasaz Ljubljana Miran Zupančič. Po Večerovih neuradnih informacijah je policija pridržala še štiri voznike tovornjakov.

Iz družbe CEP so danes sporočili, da so včeraj v njihovih poslovnih prostorih, tako kot še pri nekaterih drugih poslovnih subjektih v Sloveniji, izvedli hišno preiskavo, v kateri so po njihovih besedah “kooperativno sodelovali in kriminalistom predali vso zahtevano dokumentacijo”. Dodali so, da so sami vedno ravnali skladno z okoljskimi predpisi.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi blato na tovrsten način odlagali dlje časa.

Tudi po poročanju Večera gre za dobro organizirano in dlje trajajočo dejavnost, s katero so se vpleteni izognili plačilu zakonitega odvoza blata. Legalno odložen kubični meter odpadnega blata naj bi namreč stal 200 evrov, v Pivoli pa so odložili vsaj 200 kubičnih metrov blata. Kot so zapisali na Večeru, so vpletena podjetja za zakonit odvoz blata prejela javna sredstva.

“S tovornjaki so odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni zabeleženo, kje je končalo. Šoferji naj bi za prevoz dobili sto evrov, v svoj zagovor pa naj bi bili navajali, da so mislili, da vozijo slabo zemljo in ne odpadnega blata. Pred tovornjaki naj bi bil sicer pred vsako vožnjo moški z Dravskega polja, ki naj bi se prepričal, da jih pri kriminalnem početju nihče ne opazuje,” so še zapisali na Večeru.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak pa je danes prek svojega profila na Facebooku pozval, naj se javita lastnika traktorjev, ki sta 18. maja pomagala tovornemu vozilu, ki je obtičalo v blatu. “Videno je bilo, da sta bila tam dva traktorja, od tega je en pomagal izvleči kamion s prikolico. Dogodek se je zgodil med 9. in 11. uro. Lokacija na ‘spodnjem’ odlagališču,” je zapisal in dodal, da lahko ostaneta anonimna. (STA)

Odpadno blato v Hočah Odpadno blato v Hočah
BOBO
Odpadno blato v Hočah Odpadno blato v Hočah
Foto: BOBO
Odpadno blato v Hočah, odlagališče odpadnega blata Odpadno blato v Hočah, odlagališče odpadnega blata
Kriminalisti so zaradi nezakonito odloženega blata v Pivoli, ki je povzročilo ekološko katastrofo, sicer že pridržali šest oseb. Foto: BOBO
Odpadno blato v Hočah Odpadno blato v Hočah
BOBO
Odpadno blato v Hočah Odpadno blato v Hočah
BOBO
Odpadno blato v Hočah Odpadno blato v Hočah
BOBO

Delavci krškega podjetja Kostak so v začetku tedna blato začeli odvažati. Zahtevna sanacija bo po napovedih potekala vsaj mesec dni, saj pri odvažanju materiala ne gre samo za odloženo komunalno blato, pač pa tudi za zemljino in kamenje.

Sanacija ovrednotena na pol milijona evrov

Na dogodek se je odzval tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki je poudaril, da gre za “kriminalno zavržno dejanje”, sanacija območja pa bo davkoplačevalce stala približno pol milijona evrov.

Sanacija je ovrednotena na cca. pol milijona evrov. Ocenjujem, da bomo storili vse, da bo povzročitelj te okoljske škode to tudi plačal. Gre za res kriminalno zavržno dejanje. Verjamem, da bodo tudi naši drugi organi pregona in sodni organi storili vse, da takšna dejanja najhuje obsodimo in da tudi izterjamo škodo, ki jo bodo utrpeli davkoplačevalci za to sanacijo od tistih, ki so to škodo povzročili,” je Vizjak odgovoril na vprašanje N1.

“Ekološka katastrofa večjih razsežnosti”

Ko so odpadno blato odkrili, je župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak na Facebooku opozoril na “ekološko katastrofo večje razsežnosti” in zapisal, da “obstaja velika verjetnost, da bo prišlo, ne samo do onesnaženja okolja, temveč tudi do onesnaženja naših vodnih zajetij”. Blato je res onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje.

Pred dobrim mesecem dni so podobno nezakonito odlagališče odkrili tudi v Dramljah. Ali sta primera med sabo povezana, za zdaj še ni uradno znano. Je pa Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj za spletni portal sobotainfo.com povedala, da glede na način prevoza in transporta sumijo, da je to isti povzročitelj.

Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi je po zakonu predpisano od 75.000 do 125.000 evrov denarne kazni, če je odlaganje odpadkov povzročilo večjo okoljsko škodo oziroma je šlo za naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je po zakonu predpisano od 225.000 do 375.000 evrov denarne kazni.

 

Črno odlagališče blata odkrili tudi v Šentjurju

V središču Šentjurju so odkrili črno odlagališče komunalnega blata. Ocenjujejo, da gre za 20 kubičnih metrov komunalnega blata oz. za en kamion, je poročala Pop TV. Kot je povedal župan Marko Diaci, so doslej v občini našli dve takšni odlagališči, vprašanje pa je, koliko jih še je.

Odlagališče, ki so ga danes našli na občinskem zemljišču, je po njegovih besedah praktično v jedru mesta. Čeprav ne gre za vodovarstveno območje, je blizu sotočje rek Pešnica, Kozarica in Voglajna. “Če bi bila količina večja, bi imeli hudo težavo,” je Diaci dejal za televizijo.

Storilec je blato odložil okoli prvomajskih praznikov, so ocenili na občini. Kraj si je danes ogledala policija in predstavnik nacionalnega laboratorija, ki je odvzel vzorce. Ker gre za občinsko zemljišče, bo morala občina zadevo najverjetneje sanirati sama, so dodali na Pop TV. (STA)