Zaradi polarnega mraza na severu bo bolj mrzlo tudi v Sloveniji. Kdaj?

Slovenija 06. Jan 202410:34 0 komentarjev
Mrzlo jesensko jutro
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Polarni mraz se bo v teh dneh s severnega dela Evrope začel pomikati proti jugu. Že zvečer bo dosegel tudi naše kraje, ozračje se bo do začetka naslednjega tedna občutno ohladilo. Najhladneje bo v torek. Kakšne temperature lahko pričakujemo?

Na severu Evrope so leto začeli polarno. Nevarno nizke temperature so podirale rekorde, zdaj se hladna masa pomika proti jugu. Danes zvečer bo dosegla Slovenijo in ozračje postopoma, a občutno ohladila.

Trenutno vreme nad Slovenijo je posledica ciklona, ki se je k nam v tem tednu razširil iznad Sredozemlja. Kljub padavinam se bo danes čez dan segrelo vse do 14 stopinj Celzija, a se bodo razmere kmalu spremenile, je za N1 povedala dežurna vremenoslovka na Agenciji za okolje (Arso) Eva Bezek.

Že v nedeljo se bo začelo počasi ohlajati, dnevne temperature v večjem delu države ne bodo višje od 6 stopinj Celzija.

Na Primorskem bo zaradi burje nedeljska ohladitev manj občutna, tam bodo čez dan namerili 11 stopinj.

V torek težko pričakujemo temperature nad lediščem

Temperatura bo znova padla v noči na ponedeljek, zjutraj bo najhladneje na vzhodu in severu države, kjer bodo termometri pokazali okoli minus 3 stopinje Celzija. Čez dan se bo segrelo na največ stopinjo ali dve nad lediščem.

V torek se temperature ne bodo dvignile nad ledišče, saj se sončni žarki zaradi oblakov ne bodo mogli prebiti do površja. Najhladneje bo v Ratečah, kjer bomo zjutraj lahko izmerili tudi minus 10 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu. V Ljubljani, Novem mestu in Mariboru bo okoli minus 4 stopinje, čez dan do ničle.

Podobno bo v sredo in četrtek, saj lahko zjutraj v večjem delu države pričakujemo okoli minus pest stopinj Celzija. Bo pa zaradi sonca dnevna temperatura od nič do dve stopinji Celzija.

Takih ekstremov, kot so jih v tem tednu namerili na severu, nad Slovenijo in sosednjimi državami ni pričakovati. “Vsaj zaenkrat še ne,” pravi Bezek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!