Zaradi ponarejenih covidnih potrdil odpustili šest policistov

Slovenija 31. Dec 202112:23 > 12:26 3 komentarji
PCT
BOBO

Zaradi ponarejenih PCT potrdil je bilo odpuščenih šest policistov. Poleg dveh zaposlenih na murskosoboški policijski upravi so odpustili še zaposlene na policijskih upravah Ljubljana, Kranj, Koper ter na Generalni policijski upravi. Delovnopravni ukrepi so odvisni od ugotovitev specializiranega državnega tožilstva.

Novembra sta specializirano državno tožilstvo in policija opravila hišne preiskave pri policistih, ki naj bi imeli ponarejena potrdila o izpolnjevanju PCT pogoja. Že takrat je zaradi ponarejenega potrdila službo izgubil en policist, pri katerem naj bi ponarejeno potrdilo našli v ločeni preiskavi. Zoper pet policistov pa so na specializiranem državnem tožilstvu uvedli preiskavo.

Kot kaže se preiskava zaključuje: šestim zaposlenim na policiji, ki so osumljeni kaznivega dejanja ponarejanja PCT potrdila, so izrekli izredno odpoved. Ta teden smo poročali, da sta bila zaradi lažnih PCT-potrdil suspendirana inšpektor v sektorju uniformirane policije in kriminalistka Policijske uprave Murska Sobota, proti obema so uvedli tudi notranjevarnostni postopek.

Poleg murskosoboških policistov so ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi izrekli po enemu zaposlenemu na policijskih upravah Ljubljana, Kranj, Koper ter na Generalni policijski upravi. Vročili so jim tudi sklepe o prepovedi opravljanja dela, so prve poročale Slovenske novice. Od ugotovitev preiskave posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva so bili odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih sicer predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni, o ukrepih pa sprejme končno odločitev generalni direktor policije, so za N1 zapisali na Generalni policijski upravi.

Generalni direktor Anton Olaj je jasno izrazil ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje. Takšna ravnanja so nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela, je dejal novembra. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je včeraj izrazil obžalovanje in razočaranje, da je prišlo do omenjenega primera. “Policija je vendarle sistem, ki bi moral biti vzor državljanom in nihče si ne predstavlja, da bi lahko policist uporabljal ali pa posedoval ponarejene dokumente, a to se na žalost dogaja,” je dejal. Pričakuje, da bodo vsi postopki izpeljani, kot morajo biti, osebno pa meni, “da taki ljudje v policiji ne smejo delati”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje