Zaradi poplav motena oskrba s pitno vodo: kako jo ustrezno prekuhati?

Slovenija 04. Avg 202315:04 0 komentarjev
Vrela voda
Foto: PROFIMEDIA

Na nekaterih območjih, ki jih je prizadela vremenska ujma, se spopadajo z moteno oskrbo pitne vode. V občini Komenda so pristojni organi prebivalce že opozorili, da morajo vodo do nadaljnjega prekuhavati. Kako jo pravilno prekuhati?

Zaradi bujnih nalivov, ki so zajeli večji del Slovenije, so na nekaterih delih države že motene oskrbe s pitno vodo. Prebivalce tam opozarjajo, da je treba vodo pred uporabo prekuhati.

Prekuhavanje vode je sicer enostaven proces, s katerim uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v oporečni vodi. Vseeno pa je priporočljivo, da vodo prekuhamo na ustrezen način.

Kako pravilno prekuhati vodo?

Za začetek je pomembno, da vodo segrevate v čisti posodi, ki ste jo predhodno oprali z detergentom in vodo.

Vodo segrevajte, dokler ta ne zavre, nato pa jo pustite, da bujno vre vsaj še eno minuto. Z naraščajočo nadmorsko višino se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo, zato je priporočljivo, da vodo pustite vreti še nekaj časa. Zaradi večje varnosti na NIJZ svetujejo, da vodo pustite vreti tri minute. Na tak način se znebimo oziroma inaktiviramo vegetativne oblike zdravju škodljivih snovi.

Če je voda motna, skušajte pred začetkom prekuhavanja odstraniti večino delcev. Najenostavneje to dosežete s filtriranjem vode skozi več plasti prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter, uporabite lahko na primer filter za kavo.

Tako prekuhana voda je neoporečna in primerna za pitje, vendar pa ima lahko kljub temu še vedno nekoliko neprijeten okus. Okus lahko izboljšate tako, da si namesto zgolj kozarca vode privoščite čaj, sirup ali neki drug napitek.

Prekuhano vodo lahko hranite v hladilniku do 24 ur

Tako prekuhano vodo lahko uporabljamo za pitje in pripravo hrane nadaljnjih 24 ur, izjemoma do 48 ur. Najbolje je, da prekuhano vodo pokrijemo in hranimo v hladilniku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!