Zaradi snega nekatera gospodinjstva morda brez elektrike

Slovenija 02. Dec 202110:42 > 14:35 1 komentar
promet.si/NeurjeSI/TWITTER

Zjutraj so zaradi obilnih padavin naraščale reke, dvigala se je tudi gladina morja. Večjih poplav ali razlivanj za zdaj ni bilo, kot je za N1 potrdil dežurni meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter, jih tudi ne pričakujejo, saj se gladina morja že spušča, naraščanje rek pa se bo začelo umirjati. Dež bo marsikje prešel v sneg, kar lahko privede do prekinitev v oskrbi z elektriko, predvsem na Koroškem in v višjih legah Štajerske, morda tudi v južni Sloveniji.

Zjutraj je bila vodnatost rek v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji velika in se je hitro povečevala. Kljub temu večjih poplav za zdaj ni bilo.

Kot je za N1 potrdil dežurni meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter, so reke bolj naraščale kot poplavljale. “Videti je manjše poplave na Ljubljanici, ampak to je v okviru običajnih poplav, večjih težav ni pričakovati,” je dejal.

Tudi na spletni strani Arso navaja, da se Ljubljanica lahko v manjšem obsegu razlije na Barju, močneje bodo narasli tudi njeni kraški pritoki.

Arso vode
ARSO

Naraščanje rek se bo med dnevom in v noči na petek še nadaljevalo, a umirjalo. Velike pretoke bodo dosegle tudi reke na jugu, vzhodu in v osrednjem delu države, razlivanja rek so mogoča tudi v hribovitih delih zahodne Slovenije.

V petek čez dan bo večina rek začela upadati, naraščale bodo le večje reke v spodnjem toku in kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke, so še zapisali na Arsovi spletni strani.

Zvečer mogoče prekinitve v oskrbi z elektriko

Popoldne in zvečer bo dež marsikje prešel v sneg, kar lahko povzroči nekaj težav v prometu. “Sneženje bo količinsko gledano precej normalno, zato večjih težav ne pričakujemo,” je za N1 potrdil Šter.

Kot je na Twitterju sporočila skupina Neurje.SI, ponekod na severu že sneži tudi v dolinah, denimo v Bohinjski Bistrici, Črni na Koroškem, Zgornjem Jezerskem in Ratečah.

“Ker bo tudi južni sneg, se lahko zgodi prekinitev v oskrbi z elektriko, sploh na severu, recimo na Koroškem in v višjih legah Štajerske. Morda tudi drugod na jugu, kamor se bo zvečer selilo močnejše sneženje – tam pričakujemo od 10 do 15 centimetrov snega,” je navedel dežurni meteorolog Šter, medtem ko lahko v višjih legah severne Slovenije zapade tudi med 20 in 25 centimetrov snega.

V gorah tudi do pol metra snega

Skupina Neurje.SI medtem napoveduje, da bo v gorah do petka zjutraj zapadlo od 30 do 50 centimetrov novega snega.

“Nad okoli 500 metrov nadmorske višine bo na Koroškem, Gorenjskem, Štajerskem, v osrednji Sloveniji, na Notranjskem ter na Dolenjskem območju zapadlo od 5 do 25 centimetrov novega snega. V primeru močnejših padavinskih pasov lahko tudi ponekod po nižinah lokalno zapade do 5 centimetrov južnega snega,” so zapisali na svoji spletni strani.

Prognoza višine novozapadlega snega
Neurje.SI

Na Obali najhujše že mimo

Že v sredo in četrtek zjutraj je zaradi padavin naraščala gladina morja. Poplavljalo je predvsem v Piranu, v sredo tudi v Izoli in Kopru.

Kot je potrdil Šter, je najhujše že mimo, saj gladina morja počasi že upada.

Poplavljalo v Piranu
CZ Piran

“Danes je morje doseglo 320 centimetrov, to je 20 centimetrov nad obalno črto. Nekoliko je poplavljalo, in pričakujemo, da se bo podobno zgodilo tudi danes zvečer,” je navedel Šter.

Pričakovati je, da se bo gladina morja ponovno dvigala med 19. in 21. uro ter v petek zjutraj med 6. in 9. uro. Morje lahko jutri v tem času poplavi nižjeležeče dele obale v višini do 15 centimetrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje