Zaradi snegoloma zjutraj brez elektrike več tisoč gospodinjstev

Slovenija 16. Jan 202308:30 2 komentarja
ljubljana, sneg
Anastasia Živulović/Bobo

V zgodnjih jutranjih urah je zaradi snega brez elektrike ostalo več tisoč gospodinjstev, ki jih z električno energijo oskrbuje podjetje Elektro Ljubljana. Po njihovih podatkih je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7.900 odjemalcev.

Obilno sneženje, zaradi katerega so v ponedeljek zjutraj nastale številne težave predvsem na cestah, je povzročilo nemalo težav pri oskrbi gospodinjstev z električno energijo.

Sneg povzroča zamude: pot iz Maribora do Ljubljane traja več kot tri ure

Okrog 8. ure zjutraj je bilo na območju, ki ga z električno energijo oskrbuje Elektro Ljubljana, brez elektrike 283 transformatorskih postaj in 5.578 gospodinjstev. Po podatkih Elektra je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7.900 odjemalcev.

Območje obsega središče Ljubljane in njeno okolico, Kočevje, Novo mesto in Trbovlje, okvare pa so se zgoščeno pojavljale na območjih Polhovega Gradca, Turjaka, Žužemberka, Mirne Peči ter v okolici Trbovelj in Hrastnika.

izpadi elektrike, elektro ljubljana
Zajem zaslona/Elektro Ljubljana

Okrog 13.30 je bilo brez elektrike še 39 transformatorskih postaj in 2.494 uporabnikov, največ v okolici Kamnika in Šentjerneja.

Kot so nam pojasnili v Elektru Ljubljana, je do izpadov prišlo zaradi zaradi padcev dreves na električno omrežje.

Preberite še: Težek in moker sneg podira drevesa in električne drogove

Dodali so, da so na terenu vse razpoložljive ekipe in da bodo težave odpravili v najkrajšem času.

Stanje izpadov električne energije lahko spremljate na interaktivnem zemljevidu izklopov Elektra Ljubljana.

Izklopi tudi drugod po Sloveniji

Zaradi podrtih dreves in večje količine snega imajo težave z oskrbo z elektriko tudi zunaj prestolnice. Po podatkih Elektra Celje, ki elektriko dobavlja tudi koroškim občinam, je bilo ob 7.30 brez elektrike 6.613 odjemalcev. Največ težav so imeli na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in v širši okolici Celja.

Na Gorenjskem sneg povzroča manjše težave pri oskrbi z električno energijo na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska, so iz podjetja sporočili na svoji spletni strani. Podrto drevje pretrgalo električne vodnike na področju Jelendola in Kamne Gorice, kjer je posledično motena oskrba z elektriko. Trenutno je brez električne energije približno 400 uporabnikov.

Dežurne ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti rezervno napajanje. Zaradi otresanja snega z daljnovodnih žic je pričakovati, da bo na posameznih lokacijah prihajalo do kratkotrajnih motenj pri oskrbi z električno energijo, so še zapisali pri Elektro Gorenjska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje