Zaradi vse več primerov ptičje gripe v Sloveniji v veljavo preventivni ukrepi

Slovenija 04. Jan 202314:52 0 komentarjev
Labod
Srdjan Živulović/Bobo

V vse več slovenskih občinah so pri labodih grbcih pojavljajo primeri ptičje gripe. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine zato ponovno poziva k upoštevanju lani sprejetih priporočil in ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za prenos virusa z divjih živali na perutnino in ptice v ujetništvu. Prav tako poziva tudi sprehajalce ter obiskovalce parkov, da naj ne krmijo divjih vodnih ptic.

Kot v večini evropskih držav se tudi v Sloveniji pojavljajo primeri visoko patogene aviarne influence (HPAI) podtipa H5N1. Primere so potrdili pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Piran.

Evropske zdravstvene oblasti so opozorile, da so med oktobrom 2021 in septembrom 2022 zaznali 2.500 izbruhov na farmah v 37 evropskih državah, zaradi česar so morali pobiti 50 milijonov ptic. Trenutno preučujejo možnost uporabe cepljenja za ustavitev širjenja virusa.

Da bi zmanjšali tveganje za vnos virusa z divjih ptic v reje perutnine, za celotno Slovenijo veljajo priporočila, ki jih je oktobra lani sprejelo državno središče za nadzor bolezni, so spomnili na upravi.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava spet opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Poleg tega uprava sprehajalce oz. obiskovalce parkov in območij, kjer se zadržujejo divje vodne ptice poziva, da jih ne krmijo. “S tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih ter posledično možnost prenosa virusa med njimi oziroma preko kontaminirane obutve in obleke na perutnino in ptice v ujetništvu,” so sklenili.

 Na Češkem so zaradi izbruhov ptičje gripe na eni največjih perutninskih farm v državi odredili zakol 750.000 kokoši. To predstavlja 15 odstotkov vseh kokoši v državi. Rejci perutnine zaradi teh odločitev napovedujejo rast cen kokošjih jajc. Da bi pravočasno zajezili širjenje seva, ki se lahko prenaša tudi na ljudi, je veterinarska uprava češkim rejcem minuli mesec odredila, da se perutnina zadržuje v zaprtih prostorih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!