Zaradi zahtevnosti reševanja s poškodovancem prenočili v steni Jerebice

Slovenija 01. Okt 202308:27 > 09:03 0 komentarjev
Reševanje s helikopterjem v gorah (11. 8. 2023)
Slika je simbolična. (Foto: PU Kranj)

Včeraj popoldne se je v steni Jerebice v osrčju Julijskih Alp poškodoval planinec. Stekla je reševalna akcija, vendar poškodovanca zaradi zahtevnosti reševanja še niso uspeli prepeljati v dolino. Skupaj z reševalci je prespal v steni, reševanje pa se je nadaljevalo danes, ko je bil planinec s soplezalko uspešno prepeljan na letališče v Bovec.

Včeraj se je malo po 16. uri v steni Jerebice v občini Bovec plezalec poškodoval pri plezanju, piše na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Do poškodovanca je helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljal gorske reševalce GRS Bovec, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in zaradi zahtevnosti reševanja prenočili v steni.

Reševanje se je nadaljevalo danes, ko so poškodovanca skupaj s soplezalko uspešno prepeljali v Bovec. Kot so nam pojasnili na Policijski upravi (PU) Nova Gorica, sta 28-letnik in 24-letnica plezala v južni steni Jerebice, pri predzadnjem raztežaju pa je plezalec zaradi mokre skale izgubil oprijem in zdrsnil v globino. Padel je okoli sedem metrov globoko, sila varovalne vrvi je izpulila prvi klin, drugi klin pa ga je uspešno zadržal.

Pri tem je planinec utrpel poškodbo desnega gležnja in udarec v rame. Oba plezalca sta slovenska državljana, neuradno pa sta tudi člana alpinističnega odseka.

Kljub jasnemu in sončnemu vremenu previdnost v gorah ni odveč. V gore se tako odpravite vedno v spremstvu vsaj še ene osebe. Če se vseeno na turo odpravite sami, pred odhodom sporočite, kam greste, točno turo, dinamiko vzpona in sestopa ter okvirno uro vrnitve. Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice planinskih koč, saj se tako ob morebitni nesreči in iskanju zmanjša območje reševanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!