Zaradi zamika roka Fides 2. april napovedal stavko. Kako bo potekala?

Slovenija 22. Mar 202315:12 2 komentarja
UKC LJ, ukc, univerzitetni klinični center ljubljana, zdravnik
BOBO

Zaradi sprememb časovnice glede pogajanj o zdravstvenem plačnem stebru so nezadovoljni v sindikatih. Vladna stran se namreč s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni pogajala o plačnem stebru, temveč jih je obvestila o zamiku oblikovanja stebra na 30. junij. Fides je za 2. april napovedal nadaljevanje stavke, če do 1. aprila ne bo realiziran sporazum med vladno stranjo in sindikatom.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za 2. april napovedali nadaljevanje splošne zdravniške stavke, če do 1. aprila ne bo realiziran oktobra sklenjen sporazum med vladno stranjo in sindikatom. Ta do omenjenega datuma predvideva oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo, a je vlada ta rok zamaknila za tri mesece.

Kot so pri sindikatu Fides zapisali na spletni strani, se bodo še naprej aktivno in konstruktivno udeleževali pogajanj za gradnjo novega zdravstvenega plačnega stebra s ciljem, da bi bil le ta oblikovan do 1. aprila.

2. april je nedelja

Če sporazum do tega dne do polnoči na bo realiziran, se bo 2. aprila nadaljevala pred tem prekinjena stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Ta bo potekala tako, kot je bilo predvideno septembra ob napovedi stavke. To pomeni, da bo trajala do sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Ker je 2. aprila nedelja, v Fidesu pojasnjujejo, da bo stavka v tem primeru do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah.

Nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke. Ob napovedi stavke so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj 1-krat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Morebiten preklic bo Fides javnosti sporočil do 2. aprila do 12. ure.

Ob tem se v sindikatu sklicujejo na 4. točko 2. člena omenjenega sporazuma iz oktobra 2022, ki predvideva, da stavkajočim zdravnikom za čas stavke pripada nadomestilo plače. “V kolikor bomo v primeru kršitve sporazuma zdravniki in zobozdravniki primorani dejansko nadaljevati stavko, bo to slab zgled vlade državljankam in državljanom glede spoštovanja pravno zavezujočih zavez in bo morala prevzeti odgovornost za nadaljnji razkroj javnega zdravstvenega sistema,” so ob tem poudarili v Fidesu.

Vlada sindikate obvestila o zamiku

To je Fides sporočil po današnjih pogajanjih. Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva pričakovali, da bo vladna stran na današnji pogajalski seji o oblikovanju novega plačnega stebra predstavila svoj predlog plačne lestvice, se to ni zgodilo, so po zaključku seje povedali predstavniki sindikatov. Vsebinsko se pogajanja tako niso nadaljevala, je pa vladna stran sindikate seznanila, da je novi rok oblikovanja zdravstvenega stebra 30. junij. Po prvotni časovnici bi moral biti steber oblikovan do 1. aprila, do 30. junija pa naj bi vlada steber vložila v zakonodajno proceduro.

Kot razlog naj bi vladna stran med drugim navedla, da je treba narediti preračune ter se uskladiti na centralnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, ki so napovedana za ponedeljek, je medijem povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger.

Sama je sicer pričakovala, da se “te zadeve ne bodo rešile na tako kratek rok”. Tudi po zamiku časovnice so v sindikatu skeptični in nezaupljivi, ker se vedno vse samo odmika, je dodala.

Najprej potrebujemo temelje za steber, je zamik časovnice komentirala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Tudi nje zamik časovnice ni presenetil. “Morda je vlada nekoliko dlje časa potrebovala za to spoznanje,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.