Zavijanje pri rdeči luči bo dovoljeno samo na označenih križiščih

Slovenija 10. Avg 202117:51 > 11. Avg 2021 07:21 1 komentar
Semafor
Bobo

V sredo je v veljavo stopila nova prometna ureditev, po kateri bo na križiščih dovoljeno zavijati desno tudi ob rdeči luči na semaforju. Vendar pa to ne bo veljalo za vsa križišča, ampak le za tista, kjer bodo upravljalci namestili ustrezno signalizacijo. Na območju Ljubljane danes še ni nobenega takšnega križišča.

Začela je veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim dovoljuje zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. Vendar pozor, nova ureditev ne bo veljala avtomatsko za vsa križišča, ampak le tam, kjer bo upravljalec presodil, da varnostni parametri to dovoljujejo, in bo postavil ustrezno signalizacijo – znak z izrisano zeleno puščico, ki kaže v desno. Za nepravilno zavijanje ob rdeči luči je zagrožena kazen 250 evrov in tri kazenske točke.

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Jernej Vrtovec, predvidevajo, da bodo v začetni fazi takšne ureditve prisotne predvsem na enopasovnih križiščih občinskih cest, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. “Takšno predvidevanje temelji predvsem na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki v Republiki Sloveniji še ni vzpostavljeno, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kot temeljnem načelu zakona o pravilih cestnega prometa.”

Koliko bo križišč, kjer bo vzpostavljena nova prometna ureditev, na ministrstvu ne želijo ocenjevati, saj je to v pristojnosti posameznega upravljalca – v primeru občinskih cest so to lokalne skupnosti, v primeru državnih cest pa Direkcija RS za infrastrukturo.

“To je ukrep, ki marsikje v tujini velja že dlje časa in izboljšuje pretočnost prometa,” je pred nekaj tedni v oddaji N1 STUDIO povedal minister Vrtovec. “Zasledovali smo cilj, da ljudje v mestih po nepotrebnem ne stojijo in čakajo na zavijanje.”

Na območju Mestne občine Ljubljana z današnjim dnem še ne bo nobenega križišča, kjer bi veljala nova zakonska določila, so povedali na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. “Pred morebitno uveljavitvijo bomo še dodatno preverili vse prometnovarnostne parametre in določili, ali bi bila kje uveljavitev možna,” so že zapisali.

Višje globe za uporabo telefona, nižje za prehitro vožnjo

Zakon prinaša še več novosti, med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo.

kazni
Ministrstvo za infrastrukturo

Kot je še povedal minister Vrtovec za N1, so kazni za uporabo telefona med vožnjo dvignili, saj je naraslo število prometnih nesreč, tudi smrtnih, ki jih je povzročila prav neodgovorna uporaba telefona, predvsem med mladimi. Vozniki, ki bodo med vožnjo uporabljali telefon, bodo po novem kaznovani z 250 evri in tremi kazenskimi točkami.

Vrtovec je zadovoljen tudi s tem, da se zvišuje globa za parkiranje na označenem parkirnem mestu za invalide, in sicer z 80 na 200 evrov.

Kazni za prehitro vožnjo so se medtem odločili znižati, saj so, kot je povedal, končno postale primerljive s kaznimi v tujini. Več sredstev naj bi medtem namenili za preventivo in nadzor prometa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje