Zavijanje v desno pri rdeči luči: kakšna so pravila?

N1 video 19. Avg 202113:17 > 16:20 2 komentarja
Zavijanje v desno pri rdeči luči
Aljaž Uršej/N1

Slovenija je dobila prvi prometni znak, ki bo voznikom dovolili zavijanje v desno ob rdeči luči na semaforju. Kakšna pravila pri tem veljajo?

Potem ko smo v Sloveniji dobili prvi semafor, ki voznikom dovoljuje zavijanje v desno ob rdeči luči na semaforju, smo preverili, kakšna pravila pri tem veljajo.

Voznik lahko na križišču zavije desno pri rdeči luči na semaforju zgolj, če to dovoljuje poseben prometni znak, postavljen ob rdeči luči. Tabla je kvadratne oblike, na njej je na črni podlagi narisana zelena puščica z belo obrobo. Ta dopolnilna tabla je videti tako:

zavijanje desno pri rdeči
Aljaž Uršej/N1

“To ne pomeni, da lahko desno pri rdeči luči zavijamo kar na vseh križiščih,” je opozoril vodja področja varne mobilnosti na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Erik Logar.

Zavijanje v desno pri rdeči luči: kdaj se lahko za to odločite?

Kako zavijati v desno ob rdeči luči? Voznik se mora prepričati, da lahko to stori varno, je poudaril Logar. Pozoren naj bo na morebitne pešce ali kolesarje. Zavedati pa se mora tudi, da imajo drugi vozniki prednost pred njim. “Prepričati se moramo, da je vozni pas, na katerega se vključujemo, prost,” je povedal za N1.

Zavijanje v desno ob rdeči luči je omogočeno, ni pa obvezno! “Če se nekdo ne počuti dovolj suverenega, je bolje, da počaka,” je dejal Logar.

Ekipa N1 je nov prometni režim preizkusila kmalu po postavitvi semaforja:

Spodaj poglejte, kako je bilo videti postavljanje table, ki dovoljuje zavijanje v desno pri rdeči luči:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje