Zdravilo Daleron spet na voljo v lekarnah

Slovenija 19. Maj 202217:02 > 17:20 0 komentarjev
Lekarna
BOBO

Po tem ko smo na N1 prvi poročali, da v lekarnah zmanjkujejo zdravila za otroke, je zdravilo Daleron spet na voljo.

Pred dnevi smo pisali, da v nekaterih lekarnah po državi v zadnjem času primanjkujejo zdravila za otroke z vsebnostjo paracetamola, ki deluje proti bolečinam in znižuje vročino, med njimi Calpol in Daleron, ki ju je mogoče dobiti brez recepta. Kot so za N1 pojasnili v Lekarni Ljubljana, je Daleron spet na voljo za dobavo in so ga že prejeli v večino lekarn. Prav tako je ponovno dostopen v Lekarni Bitenc in Pomurskih lekarnah, na voljo je tudi v spletnih lekarnah Soča, e-Apoteka, kupiti pa ga je možno tudi v Dolenjskih lekarnah.

Calpol ni dostopen že več mesecev

Zajem zaslona (Lekarna Ljubljana)

Največ preglavic lekarnam po državi tako še vedno povzroča Calpol, ki ni dostopen že več mesecev. “Na slovenskem trgu primanjkuje že od novembra, na trgu pa naj bi bil ponovno dostopen do konca junija ali začetka julija,” so za N1 sporočili z Ljubljanskih lekarn. Prav tako še vedno ni na voljo antibiotikov Ospamax, ki naj bi bil ponovno na voljo v sredini prihodnjega tedna.

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo Denis Baš je pred dnevi za N1 opozoril, da med otroki še vedno krožijo številni respiratorni in črevesni virusi, zato je povpraševanje večje po zdravilih za lajšanje bolečin: “Še vedno zaznavamo veliko tovrstnih okužb, predvsem pri predšolskih otrocih, nekaj tudi pri šolarjih.” Ob tem priznava, da se pediatri pogosto spopadajo s pomanjkanjem zdravil. “Ne gre le za sirupe za zniževanje vročine in lajšanje bolečin, ampak tudi za zdravila z vsebnostjo železa,” je strnil Baš.

Težave na evropski ravni

A na Lekarniški zbornici Slovenije (LZS) priznavajo, da se s pomanjkanjem zdravil soočajo na evropski ravni, razlogov pa je več. “Večina proizvodnje zdravilnih učinkovin in zdravil je izven Evrope, tu so še pritiski na cene, v Sloveniji pa zakonska obveza bolnišnic, klinik in javnih lekarniških zavodov, da zdravila nabavljajo po postopkih, ki jih določa zakonodaja, ki ureja javno naročanje,” še pojasnjuje LZS.

Pediatri tako medtem predpisujejo podobna zdravila z enakim učinkom, je pa tudi v lekarnah mogoče dobiti paralelna zdravila. “V skrajni sili bi lahko tudi farmacevti namešali praške iz obstoječih tablet,” je pediater Baš ogovoril na vprašanje, ali nas lahko doleti vsesplošno pomanjkanje otroških zdravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!