Zmanjkuje zdravil za otroke: Calpola ni že dlje časa, pošel tudi Daleron

Slovenija 17. Maj 202206:58 > 19. Maj 2022 15:26 0 komentarjev
Calpol
PROFIMEDIA

"Moj otrok ima vročino, a v lekarni ni zdravil," opozarja mamica dvoletnice. V nekaterih lekarnah namreč zmanjkuje sirupov z vsebnostjo paracetamola, ki znižuje temperaturo in lajša bolečine. V tem času, ko v lekarnah čakajo na dobave, težave rešujejo z izdajo paralelnih zdravil.

“Minulo soboto sem zaradi povišane telesne temperature hčere želela v lekarni v nakupovalnem centru v Ljubljani kupiti sirup Calpol ali Daleron, ki ju je mogoče dobiti tudi brez recepta. A omenjenih zdravil niso imeli,” nam je povedala mamica dvoletne deklice. Zdravili vsebujeta paracetamol, ki znižuje povišano telesno temperaturo in lajša bolečine. Sogovornica je pojasnila, da je nato poklicala še v lekarno v Brežicah, kjer živijo njeni sorodniki, a so ji tudi tam pojasnili, da je omenjenih zdravil zmanjkalo.

V Lekarni Ljubljana pravijo, da v nekaterih enotah že več kot mesec dni primanjkuje sirupa Calpol. Z enako učinkovino in koncentracijo je bil do zdaj sicer na voljo Daleron, a je v teh dneh zmanjkalo tudi tega. Farmacevt Jan Rakuša iz Lekarne Ljubljana je pojasnil, da v zadnjem obdobju pogosteje zmanjka zdravil kot običajno, a obenem je dodal, da teh izpadov ni veliko. “Slovenski trg je bil doslej vedno zelo dobro preskrbljen z zdravili in so bila pomanjkanja redka. V veliko primerih je zdaj na voljo več zdravil s podobno sestavo, ki so po učinku enakovredna,” je dodal Rakuša.

Največ preglavic največji lekarni v državi trenutno povzroča prav sirup Calpol, ki ga na slovenskem trgu primanjkuje že od novembra, na trgu pa naj bi bil ponovno dostopen do konca junija ali začetka julija. V teh dneh ni mogoče naročiti niti zdravila Daleron za otroke. To bo predvidoma ponovno na voljo za dobavo v lekarne v sredo, 18. maja, je dejal Rakuša. Težave imajo tudi pri dobavi zdravil z železom, ki se izdajo na recept, “vendar se je situacija hitro uredila”, je dodal. Staršem bolnih otrok so tako na voljo svečke, ki vsebujejo paracetamol, in sirupi z ibuprofenom, ki pa so malenkost močnejši od farmacevtskih proizvodov s paracetamolom.

Zmanjkuje tudi antibiotikov

V Lekarni Bitenc sirupa Calpol primanjkuje že dva meseca, zaloge Dalerona pa so pošle pretekli teden. V Lekarni Ljubljana medtem opozarjajo, da zmanjkujejo tudi otroški antibiotiki, in sicer Ospamax 250 mg/5 ml. “V nekaterih naših enotah je ta sicer še na zalogi, a v manjših količinah. Ker to zdravilo trenutno ni dobavljivo, so lekarne povečale zaloge Ospamox 500 mg/5 ml,” nam je še povedal Jan Rakuša. Zdravniki so seznanjeni s problematiko in za otroke predpisujejo zdravilo Ospamox 500 mg/5 ml v prilagojenem odmerku. Antibiotik z manjšo jakostjo pa naj bi bil na voljo v sredini prihodnjega tedna.

V ljubljanskih lekarnah sicer še opažajo, da je letos v primerjavi s preteklim letom bistveno večje povpraševanje po zdravilih za lajšanje težav ob virozah. “Povpraševanje je na ravni obdobja pred začetkom epidemije,” so še pojasnili.

Z vprašanjem, zakaj se dogajajo “izpadi” z zdravili, smo se obrnili na dobavitelje. V primeru Dalerona je to podjetje Krka in v primeru Calpola Johnson & Johnson, ti nam doslej odgovorov niso posredovali. Medtem v Krki pojasnjujejo, da Dalerona primanjkuje zaradi povečanega povpraševanja, nova pošiljka pa bo v lekarnah predvidoma v sredo.

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo Denis Baš je opozoril, da med otroki še vedno krožijo številni respiratorni in črevesni virusi. Po njegovih navedbah se zimska sezona virusnih obolenj še ni končala: “Še vedno zaznavamo veliko tovrstnih okužb, predvsem pri predšolskih otrocih, nekaj tudi pri šolarjih.” Ob tem priznava, da se pediatri pogosto spopadajo s pomanjkanjem zdravil. “Ne gre le za sirupe za zniževanje vročine in lajšanje bolečin, ampak tudi za zdravila z vsebnostjo železa. Skoraj vsaj teden izvemo, da kakšnega zdravila ni na razpolago. V zadnjih dveh letih je tega kar veliko,” je strnil Baš. Dobavne težave po njegovem mnenju nastajajo zaradi majhnega slovenskega trga – zaradi majhnosti Slovenija namreč ni privlačna za dobavitelje.

LZS: Težave so na evropski ravni

Na Lekarniški zbornici Slovenije (LZS) priznavajo, da so težave prisotne na evropski ravni, razlogov pa je več. “Večina proizvodnje zdravilnih učinkovin in zdravil je izven Evrope, tu so še pritiski na cene, v Sloveniji pa zakonska obveza bolnišnic, klinik in javnih lekarniških zavodov, da zdravila nabavljajo po postopkih, ki jih določa zakonodaja, ki ureja javno naročanje,” še pojasnjuje LZS.

Pediatri tako medtem predpisujejo podobna zdravila z enakim učinkom, je pa tudi v lekarnah mogoče dobiti paralelna zdravila. “V skrajni sili bi lahko tudi farmacevti namešali praške iz obstoječih tablet,” je Baš ogovoril na vprašanje, ali nas lahko doleti vsesplošno pomanjkanje otroških zdravil.

V večjem pomanjkanju zdravil se je Evropska unija (EU) sicer znašla v času pandemije. Aprila 2020 je Evropska zveza univerzitetnih bolnišnic opozorila na rastoče potrebe v oddelkih intenzivne nege po nekaterih anestetikih, antibiotikih, mišičnih relaksantih in zdravilih. Po oceni EU so razlogi za primanjkljaj kompleksni, od težav pri proizvodnji in industrijskih kvot ter zakonitega vzporednega trgovanja (nekdo kupi zdravila v državi članici izven uradnih kanalov proizvajalca in jih proda v drugi državi, kjer so dražja) ter nepričakovanih povečanj potreb zaradi epidemij. Kot pomemben dejavnik so poudarili tudi geopolitiko. Glede proizvodnje aktivnih farmacevtskih sestavin, kemičnih surovih materialov in zdravil je EU vse bolj odvisna od tretjih držav, predvsem Indije in Kitajske: 80 odstotkov aktivnih farmacevtskih sestavin namreč prihaja iz Indije in Kitajske, 40 odstotkov zdravil, pripravljenih za uporabo, ki se prodajajo v Evropi, prihaja iz Kitajske in Indije. Prav tako ti državi proizvedeta 60 odstotkov svetovnih zalog paracetamola, 90 odstotkov penicilina in 30 odstotkov ibuprofena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!