Zdravniki ogorčeni nad izjavo Ažman. Ta se je za svojo izjavo že opravičila

Slovenija 10. Feb 202415:48 > 17:40 21 komentarjev
Monika Ažman
(Foto: Borut Živulović/BOBO)

V zdravniških krogih močno odmeva izjava predsednice zbornice zdravstvene in babiške nege Monike Ažman o "netimskih" študentih medicine. Zdravniška zbornica je pričakovala opravičilo in njen odstop kot državne svetnice, Ažman pa se je kasneje za svoje izjave opravičila.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) Monika Ažman je namreč v nedavnem intervjuju za revijo Ona plus dejala: “Naše izobraževanje temelji na točkah, na medicinsko fakulteto se lahko načeloma vpišejo zgolj zlati maturanti, ki že tako celo gimnazijo vse moči usmerjajo samo v učenje, nato pa jih čaka še šest let študija, ki je usmerjen v dril, ego in mesarsko klanje. Od takšnih študentov niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje.”

Te besede so med zaposlenim v zdravstvu povzročile nemalo žalosti in ogorčenja, je v današnjem odzivu zapisala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Kot je izpostavila, so jih študenti opozorili, da se odlično sodelovanje med poklicema začne že v času študija, zato ne razumejo, “zakaj bi želela funkcionarka ene od organizacij medicinskih sester z nepremišljenimi izjavami načrtno kregati med seboj različne profile, ki lahko skupaj tvorno delujejo le kot ekipa”.

Slednje razumejo prav medicinske sestre, na katere je bilo pri urejanju statusa in plač pozabljeno, je izpostavila Beović. Po njenem mnenju zato preseneča, da se tudi v zbornici zdravstvene in babiške nege ne pridružijo zahtevam za izboljšanje njihovega položaja, temveč jih celo obsojajo.

Zdravniška zbornica pričakuje opravičilo

V zdravniški zbornici tako pričakujejo javno opravičilo Ažman za izrečene besede oziroma odstop z mesta državne svetnice, na katerega je bila izvoljena kot predstavnica zdravstva.

“Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu, česar se verjetno prav sami najbolje zavedate,” so v pozivu Ažman zapisali v zdravniški zbornici.

Sindikat Praktikum Ažman pozval, naj prisluhne tudi medicinskim sestram, ki se ne strinjajo z njeno izjavo

Ostri so tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum, kjer so Ažman pozvali, naj prisluhne tudi pričevanjem medicinskih sester, ki se z njeno izjavo ne strinjajo.

“Če morda na svojih visokih položajih, daleč od bolnika in kolegov, ne slišite terena, vam zdravniki družinske medicine sporočamo: naši sodelavci, ambulantne medicinske sestre in tehniki, niso zadovoljni z razmerami v družinski medicini. So preobremenjeni, sramotno podplačani in vsakodnevno izpostavljeni gnevu in frustraciji pacientov, ki se ob nedelovanju zdravstvenega sistema iz leto v leto poglablja,” je v petkovem odzivu zapisal predsednik sindikata Igor Muževič.

Kot je izpostavil, zdravniki vsakodnevno tesno sodelujejo s sodelavci različnih strok, z medicinskimi sestrami pa so tim, “marsikje sicer izčrpan in na robu svojih moči, ampak v ambulantah vztrajamo ravno zato, ker delujemo skupaj”.

Tako besede Ažman po Muževičevi oceni v že tako prenapet medijski prostor vnašajo razdiralnost, omalovaževanje in etiketiranje.

Ažman se je opravičila za svojo izjavo

Ažman se je kasneje za svoje izjave v intervjuju opravičila. “Prepričana sem, da so timsko delo in splošne družbene vrednote ključ za uspešno delovanje tako zdravstvenega sistema kot družbe nasploh,” je dejala v odizu za 24ur in izpostavila, da je osebni dohodek pri zapuščanju poklica pri medicinskih sestrah šele na šestem mestu, precej višje pa so neurejeni delovni pogoji in slabi medsebojni odnosi v delovnem okolju, kar je po njenem mnenju tudi posledica izgube splošnih družbenih vrednot in prehajanja v egoistično družbo, kjer vsakdo poskrbi le zase.

Verjame pa, da deležniki v zdravstvenem sistemu premorejo dovolj modrosti, da se usedejo za isto mizo in se o nakopičenih težavah odkrito pogovorijo ter poiščejo rešitve, ki bodo sprejemljive za večino in bodo prinesle boljšo skrb in oskrbo tistih, ki njihove storitve najbolj potrebujejo, torej pacientov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje