Zdravniška zbornica in zveza pacientov sklenili sporazum o sodelovanju

Slovenija 04. Jan 202317:47 3 komentarji
Bojana Beović, Štefanija Lukič Zlobec,
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zdravniška zbornica Slovenije in Zveza organizacij pacientov sta danes sklenili sporazum o sodelovanju. Kot so sporočili, si bosta organizaciji skupaj prizadevali za uresničevanje temeljnih ciljev zdravstvenega varstva vseh prebivalcev, zlasti na področjih dostopnosti, pravočasnosti in kakovosti ter varnosti zdravstvenih storitev.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović in predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije Štefanija Lukič Zlobec sta danes podpisali sporazum o sodelovanju med organizacijama. To pomeni, da se bodo v določenih obdobjih srečevali, izmenjevali svoje poglede o različnih temah in kdaj pripravili skupna stališča, je pojasnila Beović.

Beović je v izjavi za medije po podpisu sporazuma povedala, da morajo spoznati težave ene in druge plati, zato potrebujejo pogovor. “Potem lahko oblikujemo nekatera skupna stališča, s katerimi bo mogoče na eni strani zadovoljiti želje in potrebe pacientov, na drugi strani pa seveda zdravnikom pa tudi zdravstvenim delavcem omogočiti kar se da kakovostno strokovno delo,” je dejala. Opozorila je, da sta bolnik in zdravnik najožji tim in tista partnerja, ki pripomoreta k boljšemu zdravju bolnikov.

Lukič Zlobec je povedala, da je do zdaj manjkal dialog med zdravniškimi organizacijami in krovno organizacijo pacientov. “Pomembno je, da smo sklenili ta dogovor in da bo dialoga več, rezultat dialogov pa bodo tudi boljše razmere,” je prepričana. Ob tem je predsednica zveze organizacij pacientov povedala, da je glavni namen zveze, ki je bila ustanovljena lani, da bodo imeli sogovornike, se pogovarjali in našli boljše rešitve za paciente in vse zdravstvene delavce.

Beović je dodala, da sicer sodelujejo z zdravniškimi organizacijami, pogrešali pa so sogovornika, s katerim bi lahko govorili “o splošnih zdravstvenih temah in temah zdravstvenega sistema”.

Skupaj si bodo prizadevali za uresničevanje temeljnih ciljev zdravstvenega varstva vseh prebivalcev, zlasti na področjih dostopnosti, pravočasnosti in kakovosti ter varnosti zdravstvenih storitev. Cilj sodelovanja pa je ustvarjanje pogojev v nacionalnem zdravstvenem sistemu za zagotavljanje zadostnih kadrovskih, strokovnih, tehničnih in drugih zmogljivosti ter evropsko primerljivih finančnih virov za izvajanje pravočasne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave, pa so sporočili iz zdravniške zbornice.

To želijo doseči s skupnimi cilji, ki vključujejo ozaveščanje o zdravem načinu življenja in spremembe sistema zdravstvenega varstva, ki bodo vključile bolnika in njegove svojce v zdravstveno obravnavo. Med cilji je tudi vzpostavitev novega nacionalnega sistema kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave pacientov in njihovih svojcev, vključno z uvedbo nekrivdne odškodninske odgovornosti države v primeru zapletov pri zdravljenju, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje