Zdravniška zbornica o ponedeljkovi oddaji Arena: “Bili smo osupli”

Slovenija 24. Feb 202315:08 > 20:11 56 komentarjev
vida petrovčič
Posnetek zaslona

V ponedeljek je bila na sporedu TV Slovenija oddaja Arena, ki jo je vodila Vida Petrovčič. Z gosti se je pogovarjala o tem, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije. "Bili smo osupli," so so se odzvali v Zdravniški zbornici Slovenije. "Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na RTVS, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti," so dodali in varuhinjo pravic gledalcev, odgovorno urednico in avtorico oddaje Arena zaprosili za odgovor, kako ocenjujejo "konkretne vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva medijske hiše". Voditeljica Vida Petrovčič odgovarja, da oddaja ni odstopala od etičnih in novinarskih meril in standardov javne RTV.

V ponedeljek je bila na sporedu RTV Slovenija oddaja Arena, v kateri se je voditeljica Vida Petrovčič z gosti pogovarjala o tem, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Oddaja je bila predvajana na isti dan, ko so na ministrstvu za zdravje predstavili osnutek novega dokumenta oziroma instrumenta Svetovne zdravstvene organizacije, katerega namen je izboljšati pripravljenost držav na morebitne nove pandemije in učinkovitost odziva nanje. WHO je namreč decembra na izrednem zasedanju sprejela odločitev, da bo na globalni ravni sprejela nov mednarodni instrument, morda v obliki pogodbe ali pa konvencije, ki bo za države članice zavezujoč.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem poudaril, da nobena organizacija Slovenije ne more prisiliti v uvedbo obveznega cepljenja za katero koli obolenje, ki se pojavi kot epidemija. “Tako da vsi strahovi, ki se širijo, da nam lahko kdorkoli ukaže, kaj moramo delati in moramo mi to brezpogojno upoštevati, ne držijo,” je poudaril. Po besedah vodje službe za sodelovanje z WHO na ministrstvu za zdravje Vesne Kerstin Petrič so ustanovili mednarodno pogajalsko telo, ki je pripravilo osnutek novega instrumenta, ki je bil javnosti predstavljen 15. februarja in bo predmet pogajanj.

Prav o osnutku so se v Areni pogovarjali gostje Vesna Kerstin Petrič, ginekologinja Sabina Senčar, upokojena psihiatrinja Biserka Ilin in odvetnik Domen Gorenšek. Izbiro gostov je Zdravniška zbornica označila za neodgovorno, v odzivu na oddajo pa zapisala še, da je šlo za širjenje dezinformacij.

“Zdravniki in zobozdravniki so tako zasebno kot v okviru zdravniških organizacij večkrat opozorili na nevarnost navajanja in širjenja neznanstvenih trditev. Hkrati so večkrat podrobno odgovorili na navedbe oseb, ki so nasprotovale z znanostjo podprtim rešitvam. Nenavadna sporočila so bila neredko tako strokovno protislovna, da so v javnosti sprožila dvom v stroko, pristojni pa so ostali brez besed,” piše v sporočilu, ki ga je zbornica naslovila na varuhinjo pravic gledalcev, odgovorno urednico in avtorico oddaje Arena.

vida petrovčič
Posnetek zaslona

Ob tem so navedli tudi besede imunologa prof. dr. Alojza Ihana: “Ne zato, ker bi se strinjali s protislovnimi navedki kolegov, pač pa jim je največkrat nerodno javno opozarjati svoje kolege na brezpomenske besedne igrice, namenjene zgolj fascinaciji laikov na družabnih omrežjih.” Poudarili so, da se je tudi sam “javno opravičil zaradi nekaj stanovskih kolegov, ki so v najhujšem zagonu epidemije dobesedno izgubili pamet in moralno razsodnost”.

Dodali so, da se je več kot tri tisoč zdravnikov in zdravnic s peticijo javno ogradilo od posameznikov, ki so širili znanstveno nepodprte navedbe, “v prvi vrsti zato, ker so ‘kolegi’ s svojim početjem neposredno ogrožali zdravje ljudi”. V zbornici so izpostavili, da je prav zdravstvena kriza pokazala, kako pomembno je, da so mediji verodostojen vir informacij.

“Odličnost pri komuniciranju znanosti je postala prepoznavna želja medijskih hiš, saj na takšen način prispevajo k sodobni družbi, ki temelji in se razvoja na znanstvenih odkritjih. Zato smo bili v Zdravniški zbornici Slovenije ob oddaji Arena, ki je bila objavljena na RTV Slovenija 20. februarja, osupli. Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na Radioteleviziji Slovenija, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti. Gledalcem, ki pričakujejo resnične in strokovne informacije, je nekritično posredovala mnenja, na težavnost katerih sta večkrat opozorila tako medicinska kot druga stroka.”

Opozorili so, da lahko posledice takšnih vsebin “presegajo krhanje ugleda medija in odgovornih, ki so v njihovi pripravi sodelovali.” Izpostavili so komentar Saša Dolenca, ki je na Twitterju oddajo opisal tako: “Že dolgo nismo bili priča tako neodgovorni izbiri gostov in tako lahkotnemu širjenju dezinformacij o življenjsko pomembnih vprašanjih.”

V zdravniški zbornici so opozorili, da poklicna merila in načela novinarske etike RTV Slovenija podrobno opredeljujejo in utemeljujejo pomen natančnosti, verodostojnosti, odgovornosti in preverjanja dejstev. “Prosimo vas za stališče, kako ocenjujete konkretne vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva vaše medijske hiše. Hkrati smo pripravljeni pomagati pri pripravi vseh vsebin, v katerih bodo novinarji naslavljali dezinformacije in teorije zarote, ki krožijo v javnosti,” so še pozvali.

Petrovčič: Oddaja ni ogrozila zdravja ljudi

Na RTV smo se z novinarskimi vprašanji obrnili tudi mi. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. Se pa je na zapis Zdravniške zbornice odzvala voditeljica oddaje Vida Petrovčič. Kot je pojasnila v odzivu, je bilo v ponedeljkovi Areni v celoti zadoščeno poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTV Slovenije, saj da je šlo za pomembna družbena dejstva in dogodke. To je voditeljica ponazorila z dejstvom, da je peticijo s pobudo za izstop iz Svetovne zdravstvene organizacije podpisalo že več kot 23.000 Slovencev, česar po njenem mnenju javna televizija ne more in ne sme zamolčati, je poudarila.

O tožbah, povezanih z negativnimi posledicami cepljenja proti covidu-19, je Petrovčič odgovorila, da bodo o njih pisali tudi drugi mediji. Prav tako je v svoj zagovor kot relevantne označila vse goste Arene ter dodala, da sta Bojana Beović in Alojz Ihan sodelovanje v oddaji v živo zavrnila, Beović se je pojavila zgolj preko videokonferenčnega klica. “Bojana Beović je komentirala dejstvo, da o cepivih dvomijo tudi nekateri zdravniki in zdravstveno osebje,” je v svoj zagovor še zapisala Petrovčič.

Petrovčič je nadaljevala, da so v oddaji Arena za sogovornika prosili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in na Javni agenciji za zdravila in zdravstvene pripomočke, a jim ga ni zagotovila nobena od navedenih institucij. “Epidemija in pandemija covida-19 sta se končali z napadom Rusije na Ukrajino, torej natančno pred enim letom,” je še zapisala Petrovčič, ki zato meni, da je sedaj pravi čas za javno oceno političnih in zdravstvenih ukrepov, med katere sodi tudi debata o morebitnem izstopu iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Po njenem mnenju so v oddaji predstavili celovite in poštene podatke za boj proti dezinformacijam in na podlagi katerih bo javnost zaupala znanosti. “Oddaja Arena ni ogrozila zdravja ljudi, ker epidemije že eno leto ni več,” je za še ocenila Petrovčič in zaključila, da ponedeljkov prenos v nobenem primeru ne odstopa od etičnih in novinarskih meril in standardov javne radiotelevizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje