Zdravstvo.si: Vlada z interventnim zakonom v zdravstvu koraka v smeri korupcije

Slovenija 26. Jul 202219:45 1 komentar
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

V skupini zdravstvo.si so razočarani nad odpravo novele zakona o javnem naročanju preko pred kratkim sprejetega interventnega zakona v zdravstvu. Ocenjujejo, da odprava pomeni korak v smeri korupcije. Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da je novela vsebovala določbe, ki so v nasprotju s pravnim redom EU in ki vnašajo korupcijska tveganja.

Poslanci so januarja sprejeli novelo zakona o javnem naročanju. Gre za prelomen trenutek, saj je spremenjeni zakon po desetletjih preplačevanja pomenil prvi korak k približevanju cen medicinskih pripomočkov in materialov cenam v razvitih državah EU, so v sporočilu za javnost poudarili v skupini zdravstvo.si, ki jo sestavljajo nekateri znani zdravniki, med njimi tudi Marko Noč. V skupini so zato razočarani nad odločitvijo vlade, ki je preko nedavno sprejetega zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu novelo odpravila: “Menimo, da je vlada storila korak v napačno smer – v smer korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev v slovenskem državnem zdravstvu.”

V kolikor obstaja pravna neskladnost, bi od vlade pričakovali ustrezno popravo in dopolnitev novele, nikakor pa ne njene odprave, so zapisali v zdravstvo.si. Na ministrstvu za zdravje namreč poudarjajo, da so določbe omenjene novele zakona o javnem naročanju v nasprotju z evropskim pravnim redom, v postopke javnega naročanja vnašajo dodatna korupcijska tveganja in povečujejo število netransparentnih postopkov ter jih v praksi ne bo mogoče izvajati. Zato je bilo po njihovih navedbah treba v te določbe poseči z interventnim zakonom.

Ob tem so pojasnili, da se medicinski pripomočki nabavljajo na različne načine, kot nakup, najem ali kot izvedba preiskave, in zato referenčnih cen, kot so predvidene v omenjenem zakonu, ni mogoče uporabiti. Register medicinskih pripomočkov se v EU šele vzpostavlja, poleg tega bi bilo v prvi vrsti treba opredeliti tudi enakovrednost medicinskih pripomočkov, ki bi lahko konkurirali na posameznem javnem naročilu, so dodali.

Določbe omenjene novele zakona so uvedle novo izjemo, po kateri bi bilo mogoče izvesti postopek s pogajanji brez predhodne objave, kar je v nasprotju z direktivo EU in povečuje možnost uporabe netransparentnih postopkov in korupcijska tveganja, kar je ob sprejemu novele opozorila že Komisija za preprečevanje korupcije, so spomnili. Določbe novele zakona po navedbah ministrstva tudi ne nudijo rešitve za številna vprašanja iz prakse. Če denimo referenčna cena ob uveljavitvi zakona ne bo določena ali če bodo ponudbe v netransparentnih postopkih še vedno presegale referenčne cene in so takšne ponudbe nedopustne, naročniki nabav ne bodo mogli izvesti, bolniki pa bodo ostali brez storitev, so še sporočili z ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje