Zelena luč pobudi za veto o škodljivih ukrepih prejšnje oblasti

Slovenija 20. Jul 202211:12 > 18:05 1 komentar
inštitut 8. marec
Črt Piksi

Komisija državnega sveta za državno ureditev je prižgala zeleno luč pobudi Inženirske zbornice Slovenije za veto na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti. Za je glasovalo šest članov komisije, proti ni bil nihče.

Pobudo na komisijo državnega sveta za državno ureditev je podala Inženirska zbornica Slovenije (IZS). Zapisala je, da je izjemno zaskrbljena zaradi nepopravljivih posledic, ki jih sprejetje zakona prinaša.

Kot pravijo v IZS, zakon arhitektom in krajinskim arhitektom neupravičeno podeljuje pooblastila za vodenje gradenj, kar je v nasprotju z zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ob tem pa menijo, da bi s sprejetjem zakona lahko bila ogrožena splošna varnost gradenj, zdravje in človeška življenja.

Zakon za zmanjševanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države so pripravili v Inštitutu 8. marec, pretekli teden pa ga je državni zbor potrdil z 52 glasovi poslancev.

Z njegovim sprejetjem bi se v prejšnje stanje vrnilo 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše, med drugim gradbeni zakon. Ta je že v postopku sprejema razdelil arhitekturno in inženirsko stroko, predvsem glede vodenja projektov, medtem ko zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti spreminja prav to področje.

Člani komisije državnega sveta so s šestimi glasovi za in brez glasu proti predlogu IZS za veto prižgali zeleno luč. Za tem so svetniki izglasovali še veto na novelo zakona o RTV Slovenija. Predlog za veto je podala skupina svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom.

Tako bodo državni svetniki ob vetu na vladno novelo zakona o RTVS danes na izredni seji državnega sveta odločali še o vetu na omenjen zakon. Državni zbor bo moral v primeru izglasovanega veta o zakonih ponovno odločati, za pa bo moralo glasovati najmanj 46 poslancev.

Inštitut 8. marec: “Zakon je želja širše skupnosti”

Še pred odločanjem o pobudi IZS pa so se oglasili predlagatelji zakona. V Inštitutu 8. marec so izrazili željo, da organi pri odločanju upoštevajo dejstvo, da je zakon želja širše skupnosti in poudarili, da se legitimnih demokratičnih sredstev ne bojijo.

Nika Kovač
Črt Piksi

Na inštitutu menijo, da z odločitvijo za veto državni svet ščiti svoje interese, ne pa interesov skupnosti. “Državni svet je v večini organ, ki je odtujen od ljudi in sledi svojim partikularnim interesom in ohranja majhne mehurčke moči,” je na novinarski konferenci dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje