Zelena luč zakonu o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti

Slovenija 14. Jul 202215:46 > 16:11 6 komentarjev
inštitut 8. marec
Črt Piksi

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji z 52 glasovi za in 27 proti sprejeli zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec. Zakon bo v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, spremenjenih v času prejšnje vlade. Zakon so podprli v koaliciji, v SDS so napovedali ustavno presojo.

Državni zbor je danes obravnaval zakonski predlog, ki bo odpravil škodljive ukrepe prejšnje oblasti, pripravili pa so ga v Inštitutu 8. marec. V prejšnje stanje se bo vrnilo 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času prejšnje vlade. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog zakona ukinja še pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5.000 evrov.

Zakon so podprle koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki pravijo, da s tem uresničujejo zaveze iz koalicijske pogodbe, da bodo sodelovali s civilno družbo. Podporo so mu odrekli v opoziciji, SDS in NSi namreč menijo, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s t. i. omnibus tehniko. Problematizirajo tudi, da na zakon ni mogoče vložiti pobude za zakonodajni referendum, saj vsebuje tudi spremembe zakona o o davku od dohodkov pravnih oseb.

V stranki SDS so že na matičnem odboru napovedali, da bodo ustavnost zakona preverili na ustavnem sodišču.

Inštitut 8. marec vesel, da je koalicija držala predvolilne obljube

V Inštitutu 8. marec so že pred glasovanjem v DZ izrazili veselje, da se je koalicija z napovedano podporo zakonu držala predvolilne obljube. Predlog zakona se je “v glavah inštituta” začel pripravljati novembra, je na novinarski konferenci dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. “Spraševali smo se, kako bi bilo mogoče zaustaviti občutke nemoči, ko je prejšnja oblast teptala demokracijo,” je dejala. Stanje so želeli postaviti tja, kjer je bilo, je dejala Kovač. Zbrali so 15.000 podpisov. “Sama pot je bila težka, ker smo bili nenehno priča številnih napadov in očitkov,” je dejala. V inštitutu so veseli, saj napoved sprejetja zakona pomeni, da je Slovenija socialna in strpna država, v kateri vladajo demokratična načela, je dejala.

Novinarske konference so se udeležili tudi predstavniki študentskih in drugih nevladnih organizacij, ki so sodelovali pri zakonski pobudi. “Naravne nesreče zahtevajo izredne ukrepe, zadnji dve leti sta bili naravna nesreča za demokracijo države,” je dejal direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije Goran Forbici. V kolikor bi novelirali vsak zakon posebej, kot je predlagala opozicija, bi po njegovem mnenju porabili štiri leta.

“Nihče noče strankarskih ravnateljev šol, imeti doma dolgocevnega orožja, pristranskih sodišč,” je dejal predstavnik sindikata taksistov Dejan Jefim. Dodal je še, da naj bo ta zakon opomin politikom, da je ljudstvo še vedno nad oblastjo. Jemanje glasu tako civilni družbi kot stroki z vseh področij je v razviti demokratični družbi nesprejemljivo pa je opozoril pravnik Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. “Popolnoma enako velja na področju trajnostnega razvoja, ohranjanja narave in skrbi za naše zdravo življenjsko okolje,” je dodal.

S tem ko obstoječa oblast podpira ta zakon, je po besedah Nike Kovač izpolnila svojo predvolilno obljubo. Proti žaljivkam in lažem, ki so jih ob obravnavi zakona na matičnem odboru izrekli poslanci opozicije, pa bodo pravno ukrepali, je še napovedala.

inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi
inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi
inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi
inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi
inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi
inštitut 8. marec inštitut 8. marec
Črt Piksi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje