Zeleno naročanje živil v javnih zavodih: kakšno hrano jedo vaši otroci?

Slovenija 19. Sep 202317:02 1 komentar
Otroci na šolskem kosilu.
PROFIMEDIA

Otroci v vrtcih in šolah preživijo večji del dneva. Tam mnogo njih zaužije najpomembnejše obroke v dnevu, zato je pomembno, kakšna hrana jih čaka na krožnikih. Zakonsko določilo uredbe o zelenem javnem naročanju predvideva, da bi moralo biti v javnih zavodih najmanj 15 odstotkov vseh živil ekoloških, 20 odstotkov živil pa bi moralo ustrezati shemi kakovosti. Inšpekcija je pred kratkim izvedla nadzor javne prehrane, v katerem je ugotavljala, ali javni zavodi upoštevajo zahteve zelenega javnega naročanja. Kaj je ugotovila?

Nadzor inšpekcije za kmetijstvo v obratih javne prehrane je pokazal, da nekateri še niso seznanjeni z zakonskimi določili glede zelenega javnega naročanja živil. Največ pregledanih javnih ustanov je doseglo manj kot petodstotni delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, je danes sporočilo ministrstvo za kmetijstvo.

Inšpekcija za kmetijstvo, ki deluje v okviru inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letošnjem letu. Kot so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so pregledali 21 vrtcev, 55 osnovnih šol in 11 drugih javnih zavodov.

Kaj je pokazal inšpekcijski nadzor?

Osem javnih ustanov je v obdobju nadzora doseglo 12-odstotni ali večji delež ekoloških živil, 15 javnih ustanov delež med pet in 11 odstotkov, 58 javnih ustanov manj kot petodstotni delež, pri šestih javnih ustanovah pa podatkov o deležu ekoloških živil ni bilo mogoče preveriti.

Pri nadzoru doseganja deleža živil iz shem kakovosti so ugotovili, da je 24 javnih ustanov v obdobju nadzora doseglo 20-odstotni ali večji delež takšnih živil, osem javnih ustanov je doseglo delež med pet in 19 odstotkov, 49 javnih ustanov manj kot petodstotni delež, pri šestih javnih ustanovah pa podatka o deležu živil iz shem kakovosti ni bilo mogoče preveriti.

Glede na dejstvo, da pri nobeni od pregledanih javnih ustanov javni razpis še ni zaključen, te sicer niso bile dolžne izpolniti z uredbo določenih deležev ekoloških živil ter živil iz shem kakovosti v času pregleda, ampak ob zaključku javnega naročila, so pojasnili na ministrstvu.

Največ težav z doseganjem deleža ekoloških živil

“Večina ustanov je sicer seznanjena z določili uredbe o zelenem javnem naročanju, deleži ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, ki jih poskušajo doseči, vendar pri tem izpostavljajo težave predvsem glede doseganja deleža ekoloških živil,” so zapisali.

Inšpekcija za kmetijstvo je obenem ugotovila, da manjši delež ustanov še ni seznanjen z zakonsko nujnostjo zagotovitve določenega deleža živil. To po pojasnilih ministrstva izhaja iz tega, da pri določenih zavodih ni bilo mogoče pridobiti podatka o deležih oziroma ne vodijo posebne evidence o nabavljenih živilih.

Delež ekoloških živil bi moral biti najmanj 15 odstotkov

Pri naročanju živil v javnih zavodih mora delež ekoloških živil obsegati najmanj 15 odstotkov celotne predvidene količine živil, izražene v kilogramih, delež živil iz shem kakovosti pa najmanj 20 odstotkov.

Inšpekcija za kmetijstvo bo tudi v prihodnje temeljito nadzirala upoštevanje določil zelenega javnega naročanja pri živilih, so napovedali na kmetijskem ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje