Želi odhajajoče vodstvo RTVS zaščititi svoje kadre in sebi ljubi sindikat?

Slovenija 17. Jul 202313:40 9 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Svetniki RTVS bodo na popoldanski izredni seji obravnavali kolektivni dogovor, ki sta ga vodstvo in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije sklenila minuli četrtek. Ta je močno vznemiril svetnike; prepričani so, da bodo nekatere določbe poslovno škodljive. Predsednik sindikata Tom Zalaznik odgovarja, da bi moral vsak, ki ima socialni čut, dogovoru ploskati.

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici je za danes popoldne sklical izredno sejo. Na dnevnem redu sta dve točki: ugotavljanje popolnosti prijav kandidatov za člana uprave RTVS in kolektivni dogovor med RTV Slovenija ter Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije. Kolektivni dogovor sta vodstvo in sindikat sklenila minuli četrtek. Predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik sicer velja za zvesti kader sedanjega vodstva. Osnutek besedila je sicer predvideval, naj bi dogovor podpisal še Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija, ki ga vodi Peter Kosmač, a do tega vsaj za zdaj ni prišlo.

Dogovor, ki naj bi ga pripravilo vodstvo javnega zavoda, je člane sveta RTVS močno vznemiril. Prepričani so, da bodo nekatere določbe poslovno škodljive. Sprašujejo pa se tudi, ali so sploh v skladu z veljavno zakonodajo. Tako naj bi svet na današnji seji od vodstva pričakoval odgovore o tem, ali sklepanje kolektivnih dogovorov sodi v okvir njegovih tekočih poslov, ali so določbe zakonite in kakšno korist naj bi prinesle RTVS.

Vendar vse kaže, da se v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough današnje seje ne bo udeležil, saj je takoj po vrnitvi z dopusta nastopil bolniški stalež.

Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulović jr./BOBO

Med točkami kolektivnega dogovora, ki naj bi zlasti zmotile člane sveta, je določba, ki onemogoča odpuščanje, spremembo pogodbe o zaposlitvi ali prerazporeditev delavca, če ta k temu ne poda pisnega soglasja. Pogodbo o zaposlitvi iz razloga nespodobnosti pa lahko delodajalec delavcu odpove le, če pridobi pozitivno mnenje podpisnic dogovora, torej če poda soglasje sindikat delavcev radiodifuzije. Naši sogovorniki iz vrst sveta RTVS ocenjujejo, da želi odhajajoče vodstvo zaščititi položaje nekaj deset zaposlenih, ki so prišli na RTVS v mandatu sedanjega vodstva in so slepo sledili njegovim navodilom. Prav tako pa je slišati očitke, da vodstvo daje privilegiran položaj sebi bližnjemu sindikatu.

Člane sveta naj bi zmotilo tudi določilo, da lahko delodajalec sprejme, spremeni ali dopolni splošni akt, ki posega v pravice, obveznosti, odgovornosti ali položaj delavcev le ob predhodnem soglasju vsakega delavca, na katerega se ta sprejem, sprememba ali dopolnitev nanaša. Če se sprejem akta, spremembe ali dopolnitve nanašajo na večje število delavcev, ko soglasja ni mogoče pridobiti v razumnem času ali če gre za akt, ki posega v pravice, obveznosti, odgovornosti ali položaj vseh, se sprejem, spremembe ali dopolnitve lahko izvede le, če nobena od podpisnic dogovora ne poda negativnega mnenja.

“Svet RTVS lahko danes ugotovi zgolj to, da je dogovor nezakonit. Krši namreč novelo zakona o RTVS in zakon o delovnih razmerjih,” je za N1 ocenil eden od članov sveta RTVS.

Tom Zalaznik
Borut Živulovič/BOBO

S Kolodvorske pa so tik pred sejo sveta sporočili, da Grah Whatmough podpis Kolektivnega dogovora v teh občutljivih časih ocenjuje za nujnega, saj da bodo lahko zaposleni le tako “še naprej kakovostno delali in prispevali k zdravim temeljem demokratične družbe”. Dogovor po oceni v.d. generalnega direktorja RTVS pomembno nadgrajuje pravice, ki jih imajo zaposleni po kolektivni pogodbi javnega zavoda, “kar je nujni predpogoj za neodvisno in avtonomno delovanje RTV Slovenija”. Tudi Tom Zalaznik navedbe članov sveta RTVS o nezakonitosti dogovora in poslovni škodljivosti zavrača. Po njegovih navedbah bi moral vsak, ki ima socialni čut, dogovoru ploskati, saj da gre za višjo raven zaščite delavcev. “Temu dogovoru lahko nasprotuje le tisti, ki ima v mislih izkoriščanje zaposlenih, ne pa doseženih evropskih standardov,” pravi Zalaznik. Namen in sprejemanje dogovora bo pripravljen pojasniti na današnji seji sveta RTVS.

Svet RTVS tudi o kandidatih za člana uprave zavoda

Svetniki bodo danes ugotavljali še, katere prijave kandidatov za člana uprave RTVS so popolne. Svet RTVS je namreč v četrtek Zvezdana Martiča izvolil za predsednika uprave RTVS, v sredo pa bo odločal o dveh kandidatih za člana uprava, ki ju bo predlagal Martič.

Po neuradnih informacijah je razpisna komisija ocenila, da pogoje za člana uprave izpolnjuje sedem od devetih prijavljenih kandidatov:  v. d. generalnega direktorja zavoda Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTVS Marko FilliPeter Dular, ki je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija (TVS) Rajko Gerič, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje