Zgodbe Titove brunarice, ki jo je uporabljal tudi Janez Drnovšek (VIDEO)

Slovenija 03. Dec 202210:23 12 komentarjev

Ekipa N1 je vstopila v zaprti del posestva Brdo, v ograjen del s kočo pri 5. jezeru, kjer je svoj prosti čas kot prvi preživljal predsednik Jugoslavije Josip Broz - Tito, kočo pa je kot neuradno predsedniško rezidenco uporabljal tudi nekdanji predsednik države Janez Drnovšek. Zdaj je koča na voljo vsakomur. In koliko stane najem? Več v videoreportaži na vrhu članka.

Zaprti del posestva Brdo od vhoda na posestvo leži približno kilometer stran, zato je ekipo N1 – tako kot to storijo z vsemi gosti – vodja prodaje Dimitrij Piciga do brunarice z edinstveno zgodovino zapeljal z golf vozilom.

V zaprti del ne more vstopiti vsak, zato je od odprtega dela ločen z železno ograjo. “Med gosti zagotovo prevladujejo domačini,” je povedal Piciga.

“To so gosti, ki poznajo posestvo Brdo, širši pomen te koče in bi radi preizkusili rezidenčni nivo. Gre za ekskluzivno in posebno izkušnjo, za nekaj, kar je bilo v bližnji preteklosti državljanom nedostopno.” Brunarico so (in jo še vedno) za sestanke in krajše bivanje namreč uporabljali vsi najvišji politični predstavniki Slovenije. Kako je brunarica videti, si poglejte v videoreportaži. 

Skrivalnice Josipa Broza – Tita in njegovih varnostnikov

Brunarica pri 5. jezeru (skupno je jezer devet) je bila leta 1964 v prvi vrsti zgrajena za nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza – Tita, a v njej nikoli ni prespal. “Vemo, da je bil Tito izjemen in strasten lovec, zato je poleg službenih obiskov Brda zaprti del posestva uporabljal za lov. Na Brdu je na divjad prežal celo več dni, kot je prebival na Brionih,” je pojasnil Piciga.

predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1

Na zaprtem delu je imel svoje lovske preže, ki so bile zastekljene. Mnoge so lovcem še vedno na voljo. “Po navadi se je divjad pojavila prav pred tisto prežo, ki si jo je Tito izbral za lov,” je v smehu povedal Piciga.

Kako so bili videti njegovi lovski tereni, zakaj je bežal pred varnostniki in zakaj so se oni skrivali pred njim? Odgovori vas čakajo v reportaži na vrhu članka.  

Turisti se za lov na 350 hektarjev velikem brdskem lovišču v prvi vrsti ne odločajo, ker je tu v preteklosti lovil pokojni predsednik Jugoslavije, je priznal Piciga. “Najprej se pozanimajo, kaj je mogoče uloviti in kakšne so verjetnosti. Dejstvo pa je, da zgodba o Titu pri odločitvi vsekakor pomaga.”

Ena od znamenitosti v zaprtem delu Brda je most prijateljstva med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo, ki so ga zgradili samo za rokovanje Josipa Broza – Tita in Nikite Hruščova. Več v spodnjem posnetku.

Ograja, ki ni bila postavljena zaradi varnosti, ampak zaradi Drnovškovega psa Arturja

Pred leti je brunarico pri 5. jezeru kot neuradno predsedniško rezidenco uporabljal nekdanji predsednik države Janez Drnovšek. Za njegove potrebe so jo preuredili, celo vgradili savno, mnogi mediji pa so mu takrat očitali, da jo je uporabljal ne le za sestanke in sprejeme tujih predsednikov, temveč za zasebne namene. “Da, takrat je bila brunarica preurejena in prilagojena daljšemu bivanju,” je priznal Piciga.

Čeprav brunarica stoji na zaprtem delu posestva, ki je ograjeno, nekdanjo predsedniško palačo obdaja še ena, dodatna ograja. “Ta ni bila postavljena zaradi varnosti, ampak zaradi Drnovškovega psa Arturja.” Koča ima sicer približno 120 kvadratov, poleg savne vključuje še spalnico z garderobo in kopalnico, prostorno dnevno sobo z impozantnim kaminom in usnjenimi naslonjači, kuhinjo in manjši predprostor. Kako je videti predsedniško udobje, si poglejte v spodnji fotogaleriji.

predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1
predsedniška rezidenca predsedniška rezidenca
Denis Sadiković/N1

“Imamo goste, ki pridejo k nam enkrat ali dvakrat, in imamo goste, ki so se zaljubili ob prvem obisku, in menim, da se je prav to zgodilo z Janezom Drnovškom. Tu je našel sozvočje med svojo osebnostjo, delovnimi obveznostmi in prostorom za razmišljanje.”

Najem koče za dve osebi stane 520 evrov na noč, vključena je tudi košarica z zajtrkom. Da se gostje počutijo še bolj predsedniško, imajo na voljo butlerja, ki jih lahko odpelje iz zaprtega dela do hotela ali pa jim v brunarico pripelje večerjo in jo tudi postreže.

JGZ Brdo je ohranilo ta pridih bivše predsedniške rezidence. “Marsikdo, ki je Drnovška poznal in pride v brunarico, reče, da kar izžareva njegov stil. To so veliki in zelo sproščeni prostori, namenjeni razmišljanju in sprejemanju odločitev, kuhinja in spalnica pa sta bolj asketski. A dejstvo je, da v brunarici gostje uživajo udobje, kot so ga in ga še vedno uživajo najvišji predstavniki države.”

Brunarica je namreč predvsem protokolarni objekt, ki ga tržijo, ko ga državne institucije ne potrebujejo. “To pomeni, da imajo državni predstavniki prednost. Zgodilo se je že, da je brunarico država potrebovala v protokolarne namene točno v tistem terminu, ko je nekdo imel rezervacijo, zato smo morali njegov oddih premakniti na kasnejši datum.” A negodovanja gostov po Picigovih besedah ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje