Znamenita ljubljanska ura spet ne deluje, kot bi morala

Slovenija 12. Avg 202305:21 4 komentarji
Iskrina ura spet ne deluje kot bi morala.
Iskrina ura spet ne deluje, kot bi morala.

Znamenita Iskrina ura na stolpnici TR3, ki je eden od simbolov Ljubljane, spet ne deluje. Pristojni obljubljajo, da jo bodo popravili v najkrajšem času.

Če vas je te dni pot zanesla v bližino največjega trga v Ljubljani, ste lahko opazili, da rdeča barva na digitalnem prikazovalniku ure ali ”ljubljanskem Big Benu”, kot mu pravijo nekateri, počasi znova ugaša. Ob pogledu na znamenito uro, ki bdi nad Trgom republike, namreč ni več mogoče razbrati številk, saj so nekateri svetlobni deli zbledeli.

V podjetju Ceeref, ki je lastnica stavbe TR3, zagotavljajo, da so že naročili rezervne dele, ki so potrebni za popravilo. Ponovno delovanje digitalnega prikazovalnika ure, ki prikazuje tudi datum in temperaturo, pa naj bi bilo po njihovih besedah vzpostavljeno v najkrajšem času.

Ni prvič, da je ura nehala delovati

Pred šestimi leti so rdeče številke na uri popolnoma ugasnile, to pa je med Ljubljančani povzročilo veliko nejevolje. V družbi Ceeref so takrat odgovarjali, da gre za zastarelo tehnologijo, rezervnih delov pa ni. Čeprav je sprva kazalo, da ure ne bo več mogoče popraviti, je v začetku avgusta 2018 ura znova prikazovala točen čas in temperaturo.

Aleksander Vujović s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani je takrat za Siol.net povedal, da Iskrina ura zaradi svojega položaja na t. i. ljubljanskih vratih za Ljubljančane predstavlja simbol orientacije in identifikacije. Iskrino uro je takrat primerjal z zgodovinsko uro na Markovem trgu, saj umeščenost obeh ur v prostor po besedah Vujovića simbolizira ” težnjo po ohranjanju uveljavljenih prostorskih poudarkov, javno dostopnih informacij in simbolov javnega, reprezentančnega prostora”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje