Znan je izkupiček velike mednarodne policijske akcije, ki je tekla tudi pri nas

Slovenija 25. Maj 202317:58 > 19:18
Europol
Eva Plevier/REUTERS

Kot smo poročali, je policija v sredo v več evropskih državah poskušala razbiti kriminalne združbe, ki so v zahodno Evropo tihotapile mamila. Kriminalistične preiskave so potekale tudi v Sloveniji, danes pa je znano, koliko oseb je bilo aretiranih in kaj vse so pripadniki Europola zasegli.

V mednarodni operaciji pod vodstvom Evropskega policijskega urada (Europol) so prijeli 37 domnevnih članov zelo nasilne hudodelske združbe z Zahodnega Balkana, ki se ukvarja predvsem s tihotapljenjem mamil in strelnega orožja.

15 od 37 osumljencev so prijeli v sredinih racijah v Sloveniji, BiH, na Hrvaškem, Nizozemskem, v Italiji, Belgiji in Nemčiji, je sporočil Europol.

Operacijo so koordinirali s poveljniškega mesta Europola v Zagrebu in ob podpori pripadnikov na terenu.

Zelo nasilno hudodelsko združbo, kot jo je opisal Europol, je vodil državljan Bosne in Hercegovine, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen v Italiji. Organizacijo kaznivih dejanj je nadaljeval tudi iz zapora, od koder naj bi svojim podrejenim izdajal ukaze in navodila.

Ob drogah zasegli tudi orožje in eksploziv

V sredinih racijah so pripadniki Europola zasegli 148.000 evrov gotovine, 18 kosov strelnega orožja, 2.512 kosov streliva in 500 gramov eksploziva z daljinskimi detonatorji.

Poleg tega so zasegli tudi več kot 15 kilogramov kokaina, 11 kilogramov heroina, tri kilograme amfetamina, sedem kilogramov marihuane in deset kilogramov hašiša, pa tudi uniforme organov pregona in ponarejene osebne dokumente.

Mednarodna akcija je sledila zapleteni preiskavi, ki jo je vodila hrvaška generalna policijska uprava v okviru operativne delovne skupine Balkanski kartel, ki združuje preiskovalce iz vse Evrope. Poleg razbitja omenjene hudodelske mreže je ta delovna skupina zaslužna tudi za razbitje največjega mamilarskega kartela na Balkanu, v okviru katerega so pred dvema tednoma v Srbiji aretirali 13 ljudi, so še sporočili iz Europola.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.