Ministrstvo sporočilo novo višino subvencije študentskega bona

Slovenija 31. Mar 202315:21 1 komentar
restavracija, mladi par, študentski boni
Foto: PROFIMEDIA

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, so sporočili novo višino subvencije študentskega bona. Predlog spremembe zakona o subvencioniranju študentske prehrane so že poslali v medresorsko usklajevanje.

Potem ko smo v četrtek pisali, da v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo na neizpolnjene obljube države, so z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, sporočili novo višino subvencije študentskih bonov.

Kot so zapisali, je predlog sprememb zakona o subvencioniranju študentske prehrane, s katerim bodo dvignili subvencijo študentskih bonov, pripravljen in je že poslan v medresorsko usklajevanje. Predlog zakona pa predvideva dvig subvencija na 4,6 evra.

Študentske organizacije so v zadnjem času opozarjale na prenizke vrednosti študentskih bonov v primerjavi s podražitvijo obrokov. Po januarskem občutnem zvišanju cen študentskih obrokov in pozivih študentov k ukrepanju so tako na pristojnem ministrstvu napovedali več rešitev. V začetku marca se je tako v sklopu uskladitve z inflacijo vrednost študentskega bona zvišala na 3,86 evra, kar pomeni zvišanje za 36 centov. Zdaj bodo še dodatno zvišali subvencijo, ki bo torej po novem znašala 4,6 evra, kar pomeni dvig za 74 centov.

Napovedani ukrepi sledijo skoku cen študentskih obrokov, ki je študente prizadel po 1. januarju, ko sta v veljavo stopili dve pomembni spremembi. Višina subvencije se je takrat zvišala z 2,82 na 3,50 evra, ob tem pa se je povišala tudi maksimalna cena obroka, s 7 na 9 evrov. Zaradi dražjih surovin so cene v okviru najvišje dovoljene vrednosti povišali tudi gostinci. Na zvišanje najvišje dovoljene cene sta ministrstvo in Študentska organizacija Slovenije pristala zaradi vztrajnega odhajanja ponudnikov subvencioniranje prehrane, ki so jim študentski obroki zaradi dražjih surovin in omejene cene povzročali izgube.

Na ŠOS so v četrtek opozorili tudi, da se je ministrstvo lotilo priprave sprememb Pravilnika o izvajanju subvencionirane študentske prehrane brez njihove vključenosti. “Zato je iz pravilnika izpadlo kar nekaj ukrepov, ki smo jih na ŠOS predlagali,” so zapisali v pisni izjavi. Meščevo ministrstvo so v študentski organizaciji opomnili tudi, da jih niso povabili v delovno skupino, ki z nacionalno koordinacijo za prehrano pripravlja izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane. Da bo del delovne skupine tudi ŠOS, je po januarskem sestanku s študenti obljubil prav minister Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje