Po razburjenju študentov spet nižje cene študentskih kosil

Slovenija 11. Jan 202315:29 4 komentarji
restavracija
PROFIMEDIA

Potem ko je med študenti završalo zaradi višjih cen študentskih bonov – za najdražje kosilo je bilo treba po novem letu odšteti 5,50 evra – je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec napovedal izredno zvišanje subvencije za študentsko prehrano. Po sestanku s predsednico Študentske organizacije Slovenije je sporočil, da se bo subvencija zvišala za en evro, kar pomeni, da bo študentski obrok po novem za en evro cenejši.

“Želimo si obrokov, ki bodo vredni denarja, ki ga študenti zanje odštejejo,” je po koncu sestanka o problematiki zvišanja cen študentskih bonov s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Ker se je tako njemu kot predsednici ŠOS Marike Grubar zdelo nedopustno, da je podražitev surovin in energentov, s katero se spoprijemajo gostinci, padla na študentska pleča, so na sestanku sprejeli sklep, da se bo subvencija za študentski obrok zvišala za en evro. To je po podatkih ŠOS primerljivo z zneskom, za kolikor se je od 1. januarja povprečno zvišala cena študentskega obroka. Zakon je po Meščevih besedah v pripravi in ga bodo predstavili kmalu.

Ko bo izredna subvencija začela veljati, bodo študentje za obrok odšteli največ 4,50 evra. Pred novim letom je bila najvišja cena obroka 4,17 evra, po novem letu pa 5,50. Z novim letom je namreč ŠOS ponudnikom omogočila zvišanje maksimalne cene obroka s sedem na devet evrov. Večina je možnost zvišanja cene odprtih rok sprejela in študentsko ponudbo podražila – najpogosteje na 5,50 evra – kar se je mnogim študentom zdelo preveč.

Preberite še: Študente po novem letu presenetil dvig cen: za kosilo prvič več kot pet evrov

Težava se je pojavila, kot je poudarila Grubar, ko so gostinci zvišanje maksimalne cene izkoristili neupravičeno. Nekateri so za devet evrov nudili enaka kosila, ki so v redni ponudbi stala denimo šest ali sedem evrov, drugi so za najvišjo ceno ponujali obroke, ki bi jih težko označili za zdravo in uravnoteženo kosilo.

Kot sta še poudarila Mesec in Grubar, si želita, da bi čim več ponudnikov študentske prehrane nudilo zdrave, tople in kakovostne obroke, saj je bila, kot je poudarila Grubar, subvencionirana študentska prehrana (SŠP) vzpostavljena poglavitno z namenom zagotavljanja zdrave prehrane. ŠOS in ministrstvo bosta s sodelovanjem na tem področju pripravila zakonske vzvode, s katerimi bi se lahko takšne ponudnike tudi sankcioniralo. Kot je povedal Mesec, bodo na ministrstvu do 31. januarja pripravili prenovo kriterijev študentske prehrane, s katerimi bi preprečili, da ponudniki ne bodo več prodajali kosa pice po ceni 5,5 evra, ampak da bodo študenti in študentke dobili kakovostne in polnovredne obroke, ki si jih zaslužijo.

Zvišanje maksimalne cene, da študentska prehrana obstane

Zvišanje maksimalne cene tako Grubar kot Mesec še vedno zagovarjata, saj bi, kot je v začetku januarja za N1 poudarila Grubar, “v nasprotnem primeru v prihodnjih letih ostali brez ponudnikov študentske prehrane”. Ponudniki namreč že leta izstopajo iz sistema subvencionirane študentske prehrane, ŠOS pa jih je želela z novimi spremembami spodbuditi, da se v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo.

Veliko ponudnikov je zaradi študentskih bonov poslovalo brez dobička ali celo z izgubo. Pred dvema letoma, kolikor traja obdobje od enega do drugega razpisa, so se ponudniki zavezali k fiksni ceni obroka, od takrat pa so znatno poskočile tako cene surovin in živil kot energentov. Veliko jih je zato že izstopilo iz sistema SŠP, če jim ne bi omogočili zvišanja cen, pa bi jih v novem razpisnem obdobju še mnogo več.

Zvišanje maksimalne cene je doseglo svoj namen, saj je ne le prepričalo ponudnike, naj v sistemu ostanejo, temveč je tudi privabilo nove. S 311 ponudnikov, kolikor jih je bilo decembra leta 2022, se je letos njihovo število povečalo na 323. Rast je še posebej spodbudna ob podatku, ki ga je navedel Mesec, in sicer da se je število ponudnikov v zadnjih letih zmanjšalo približno 800 na 300.

Ministrstvo za delo in ŠOS si, da bi se v prihodnosti izognili poslovanju ponudnikov z izgubo ali pa njihov izstop iz sistema SŠP, prizadevata tudi, da bi tog sistem dvoletnega razpisa nekoliko razrahljali in omogočili, da se izbiri ponudnikom tudi med razpisnim obdobjem pridružijo novi ponudniki in umaknejo stari ob morebitnih kršitvah. Kršitve razpisnih pogojev in tudi splošno kakovost obrokov bodo odslej še bolj poostreno nadzorovali inšpektorji za študentsko prehrano, ki delujejo pod okriljem ŠOS.

Ponudniki ceno študentskega kosila prisiljeni uskladiti s podražitvijo surovin in energentov

O tem, da so v zvišanje cen ponudbe morali zaradi zvišanja cen surovin in energentov, so nam za N1 potrdili iz več podjetij in restavracij, v katerih nudijo študentsko prehrano. V Žitu so se, odkar so se leta 2020 prijavili na razpis za ponudnika študentske prehrane, podražili vse surovine, energija in stroški dela, zato so v letu 2022 delali z minimalnim zaslužkom, pri nekaterih menijih tudi brez zaslužka. Ob napovedani dodatni rasti cen so tako leta 2023 morali spremeniti cene. Iz McDonald’sa so nam sporočili, da so bili ceno študentskega kosila prisiljeni uskladiti s podražitvijo surovin in energentov, podražila se je embalaža.

Iz restavracije Kratochwill so nam pojasnili, da prejšnja cena subvencije ni pokrila stroškov priprave in da tudi nove cene, ki so veljale od 1. januarja, ne zagotavljajo dobičkonosnega poslovanja. Iz restavracije Skriti kot pa so nam sporočili, da so dobavitelji hrane in energentov večinoma že vsi napovedali povišanje cen z januarjem 2023, zato jim zgolj dvig maksimalne cene omogoča nadaljnje poslovanje s študentskimi kosili.

Kaj je razburilo študente?

S spremembami, ki so se v študentski prehrani zgodile s 1. januarjem, se je cena subvencije dvignila, in sicer z 2,82 na 3,50 evra. A ker je ŠOS obenem gostincem omogočila zvišanje maksimalne cene obroka – s sedem na devet evrov – se je cena študentskega obroka pri večini ponudnikov zvišala. Po podatkih ŠOS se je pri gostincih cena obroka zvišala za povprečno 1,76 evra oziroma upoštevajoč dvig subvencije za povprečno 1,08 evra.

Za najdražje študentsko kosilo so morali študentje od 1. januarja tako odšteti 5,50 evra. Kot so izpostavili številni študentje, so morali za kosilo večinoma odšteti več, kot znaša minimalna študentska urna postavka: 5,21 evra neto. Mnogi ponudniki, pri katerih je bil študentski obrok doslej brezplačen, pa so uvedli doplačilo za študentski bon.

@n1slovenija Se vam zdi cena 4,5 evra za kosilo ok? #n1novice #n1news ♬ original sound - N1 Slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje