Znano je, kdo so poslanski kandidati SDS

Slovenija 22. Mar 202220:31 > 23. Mar 2022 11:38
Kongres Slovenske demokratske stranke
Bobo

V največji vladni stranki SDS so potrdili kandidate za letošnje državnozborske volitve. Predsednik stranke in vlade Janez Janša bo kandidiral v dveh volilnih okrajih, in sicer v Grosuplju in v Ivančni Gorici, iz ministrskih vrst aktualne vlade kandidirajo Anže Logar, Aleš Hojs in Zvonko Černač, na listi je tudi večina poslancev te stranke.

Vladajoča stranka SDS je objavila listo kandidatov, ki se bodo na volitvah 24. aprila pomerili za poslanske sedeže. Na listi so štirje člani aktualne vlade. Predsednik SDS Janez Janša bo kandidiral v dveh volilnih okrajih, v Grosuplju in Ivančni Gorici, Anže Logar kandidira v ljubljanskem okraju Vič Rudnik 4, Aleš Hojs v ljubljanskem okraju Vič Rudnik 3, Zvonko Černač pa v domači Postojni.

Na listi ni aktualnega ministra za finance Andreja Širclja, ki je že pred časom napovedal, da se ne bo več podal v tekmo za poslansko mesto, prav tako na listi ni Andreja Vizjaka in Vaska Simonitija, ki tudi na volitvah pred štirimi leti nista kandidirala.  Izmed državnih sekretarjev iz vrst SDS kandidirajo Alenka Forte (Zagorje ob Savi), Jelka Godec (Šentjur pri Celju) in Žan Mahnič (Škofja Loka 2).

V tekmo se podaja tudi večina sedanjih poslancev vladajoče stranke. Eva Irgl, denimo, ponovno kandidira v domači Ajdovščini, Branko Grims se bo zopet pomeril v tretjem kranjskem volilnem okraju, kjer mu bo nasproti stal prvak NSi Matej Tonin, ki sicer kandidira tudi v domačem kamniškem okraju.

Poslanka Alenka Jeraj kandidira v okraju Vič Rudnik 1, Marijan Pojbič v Pesnici, Franc Breznik v Lenartu, Dejan Kaloh v tretjem mariborskem okraju, Tomaž Lisec v Sevnici, Anja Bah Žibert v prvem novomeškem okraju, Suzana Lep Šimenko pa v tretjem ptujskem. Danijel Krivec todi tokrat kandidira v Tolminu, Jože Tanko ponovno v Ribnici.

Na listi pa ni poslanca Marka Pogačnika, ki ga po nekaterih informacijah politika ne mika več. Od sedanjih poslancev prav tako ne kandidirajo zakonca Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan, Janez Moškrič in Nada Brinovšek. 

Poglejte celotno listo kandidatov SDS.