Znova razveljavljen Darsov izbor izvajalca za obnovo odseka štajerske avtoceste

Slovenija 26. Jun 202312:09
Žiga Živulović jr./BOBO

Državna revizijska komisija je znova razveljavila odločitev Darsa o izboru izvajalca obnove odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami.

Državna revizijska komisija je znova razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami konzorciju CGP s partnerjema, so sporočili s komisije.

Po prvi razveljavitvi je namreč Dars po dopolnitvi ponudbe to označil za dopustno, pri čemer je ravnal nepravilno.

Dars je januarja za obsežno obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami izbral konzorcij novomeškega CGP s sarajevsko družbo Euro-Asfalt in ljubljansko Iskro. Ponudbena cena izbranega izvajalca je 69,95 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Izbor razveljavljen že aprila

Ponudbo za izvedbo rekonstrukcije skoraj devetkilometrskega odseka je oddal tudi konzorcij pod vodstvom murskosoboškega Pomgrada, v katerem so bili še celjski Voc, slovenska podružnica avstrijskega Strabaga in kranjski Garnol. Ti bi dela opravili za 71,72 milijona evrov brez davka.

A Državna revizijska komisija je aprila Darsovo odločitev na podlagi zahtevka za revizijo, ki sta ga vložila Voc Celje in Pomgrad, razveljavila. Revizorji so ugotovili, da Dars ni imel podlage za ugotovitev, da je bila ponudba izbranega ponudnika pripravljena v skladu z naročnikovimi zahtevami iz razpisne dokumentacije in kot taka dopustna. Ob tem so ugotovili še, da izbrani ponudnik ni izkazoval enega od pogojev za sodelovanje.

Dars je nato sporočil, da so v izbranem konzorciju do roka ponudbo dopolnili in ustrezno odgovorili na pomisleke revizijske komisije. Pojasnilo in dopolnitev so ocenili za ustrezno, zato so ugotovili, da ne obstajajo razlogi za izključitev ponudnika, njegovo ponudbo pa so spet označili za dopustno. Druge, višje prispele ponudbe, zato niso ocenjevali.

Vendar pa so v komisiji v postopku pravnega varstva ugotovili, da Dars ni ravnal pravilno, ko je prejeto pojasnilo izbranega ponudnika sprejel kot ustrezno in njegovo ponudbo ocenil kot dopustno. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so zahtevkoma za revizijo ugodili in razveljavili Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila izbranemu ponudniku.

Dars bo sklep preučil in sprejel nadaljnje korake

Na Darsu so sklep Državne revizijske komisije prejeli danes. O nadaljnjih korakih glede javnega naročila za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami se bodo odločili po njegovi preučitvi, so sporočili.

Prenova tega odseka sicer predstavlja enega večjih gradbenih posegov na avtocestnem omrežju. Prenovili bodo voziščno konstrukcijo, obnovili predora Golo rebro in Pletovarje, viadukte Škedenj I. in II. ter Grapa, postavili protihrupne ograje ter zamenjali signalizacijo. Dela bodo po napovedih Darsa trajala vsaj dve gradbeni sezoni.

Na Darsu so že aprila ob odločitvi Državne revizijske komisije opozorili, da glavnih gradbenih del, ki terjajo popolno zaporo polovice avtoceste, letos poleti še ne bo, saj postopek oddaje predmetnega javnega naročila ne bo končan v doglednem času. Dela v predorih bodo tako lahko potekala od sredine junija do sredine septembra v poletju 2024 in v enakem obdobju poletja 2025, ko bi obnovili še drugo polovico avtoceste.

Zunaj tega obdobja bo mogoče izvajati posamezna dela, ki ne terjajo zapore posameznega smernega vozišča avtoceste, kar pomeni, da bi bilo morda mogoče vsaj kakšne aktivnosti izvesti tudi že letos.

Ker bo šlo za obsežna dela, v lokalnih skupnostih pričakujejo, da se z vidika zagotavljanja varnosti in čim manj motečega vpliva na lokalno okolje vsi deležniki potrudijo po najboljših močeh.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.