Zoran Janković: Napovedujem, da bo Golob vodil vlado dva mandata

Slovenija 24. Apr 202220:40 > 25. Apr 2022 15:28 2 komentarja

"Prepričan sem, da bo odlično vodil vlado," je v svojem prvem odzivu po objavi vzporednih izidov volitev dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Dodal je, da je rezultat pričakovan. "Napovedal sem deset odstotnih točk razlike med zmagovalcem in Janšo," je še dodal in predsedniku stranke Gibanje Svoboda Robertu Golobu napovedal dva mandata na premierskem mestu.

V štabu zmagovalke volitev, stranke Gibanje Svoboda, je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Rezultat je pričakovan. Napovedal sem deset odstotnih točk razlike med zmagovalcem in Janšo,” je izide vzporednih volitev, ki Gibanju Svoboda kažejo 35,8 odstotka glasov, SDS na drugem mestu pa 22,5 odstotka, komentiral Janković.

“So pred težko nalogo. Državi je treba vrniti demokracijo. Urediti vse težave, ki so zdaj nastale. Verjamem v Roberta Goloba in ekipo, ki jo bo sestavil. Želimo mu vse dobro. Vse je v njegovih rokah. Moral bo imeti dobro ekipo, ki bo dokazala, da z rezultati dela lahko popravi ugled Slovenije na vseh področjih,” je v uvodu povedal ljubljanski župan.

“Robert Golob je bil moj prvi izbor za predsednika vlade že leta 2011 oziroma 2013. Star je 55 let, je dozorel, je odličen podjetnik, ki se je boril na evropskem trgu. Prepričan sem, da bo odlično vodil vlado,” je prepričan Janković. Dodal je, da je “Janša dobil odgovor na to, kar je delal zadnje leto in pol”. “Dejstvo je, da so bili nekateri ukrepi dobri. To je treba priznati in od tega ne bežati. Ampak on je vse te dobre ukrepe v gospodarstvu uničil s svojimi tviti, svojim sovraštvom in delitvijo naroda. Mislim, da je zdaj končno dojel, da z 200.000 volilci, ki so mu zvesti, ne more več nikoli v Sloveniji dobiti večine,” je Janković komentiral rezultat SDS, ki je bila relativna zmagovalka zadnjih volitev.

Jankovića je razveselila visoka volilna udeležba. Do 16. ure je glasovalo 49,3 odstotka volilnih upravičencev, kar je bistveno več kot pred štirimi leti. “Janez Janša je dobil svoje glasove, ki jih dobi običajno. Se je pa zgodilo nekaj, kar se ni zgodilo že leta, da je bila udeležba na volitvah tako visoka. Treba je čestitati nevladnikom, Niki Kovač, Aleksandru Čeferinu, Milanu Kučanu in vsem, ki so pozivali k volitvam. V mojem volilnem mestu je bil praznik. V vrsti smo stali in čakali, da smo lahko glasovali.

“Ljubljana nikoli več ne bo imela ograje in solzivca”

Na vprašanje, ali meni, da je njegova udeležba na kongresu stranke Gibanje Svoboda škodovala ali koristila stranki na volitvah, je dejal, da to lahko vsak ocenjuje sam. “Na kongres sem prišel kot župan in prijatelj. Jaz sem svoje povedal, zdaj pa vi ocenite. Ne vem, zakaj bi v večeru, ko bomo vsi plesali in peli, iskali negativnosti,” je dodal.

Janković je prepričan, da “Ljubljana nikoli več ne bo imela ograje in solzivca”. “Vsak ima pravico, da pride na cesto in pove svoje mnenje. Mora biti spoštljiv in ne sme delati neredov. Da človeka odnaša s ceste, ko bere ustavo in mu daš kazen, je pa nekaj, kar nihče normalen ne more razumeti. In rezultat je tu,” je še dejal Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje