Zorčič s predsedniki parlamentov Zahodnega Balkana o evropski perspektivi

Slovenija 26. Sep 202107:38 0 komentarjev
Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič bo danes in jutri gostil srečanje predsednikov parlamentov držav Zahodnega Balkana. Srečanje se bo začelo danes s sprejemom gostov na Ljubljanskem gradu, nadaljevalo pa jutri z razpravo na Brdu pri Kranju

V Sloveniji bo predsednik DZ Igor Zorčič gostil predsednike parlamentov Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Kosova ter podpredsednica albanskega parlamenta, ki jih bo Zorčič drevi sprejel na Ljubljanskem gradu.

V ponedeljek bo v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekalo srečanje predsednika DZ s predsedniki parlamentov držav Zahodnega Balkana. Uvodoma bodo zbrane poleg Zorčiča nagovorili predsednik republike Borut Pahor, minister za zunanje zadeve Anže Logar in predsednica parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Monika Gregorčič.

Sledila bo razprava predsednikov parlamentov o vlogi parlamentov pri povrnitvi zaupanja v širitveni proces Evropske unije, ki bo zaprta za javnost, napovedujejo v državnem zboru.

Predsedniki parlamentov z mladimi o Evropski uniji

Popoldne se bo srečanje predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana nadaljevalo z dialogom z mladimi iz regije Zahodnega Balkana in iz Slovenije. Razprava na temo Mladi iz regije Zahodnega Balkana in Evropska unija bo potekala v okviru Konference o prihodnosti Evrope.

Razprava bo prek virtualne platforme potekala v veliki dvorani DZ v Ljubljani, možno pa jo bo spremljati tudi v neposrednem prenosu na tretjem programu Televizije Slovenije in na spletni strani slovenskega predsedstva Svetu EU. Mlade bo poleg predsednika DZ nagovoril tudi podpredsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Nik Prebil.

Usmerjanje v Zahodni Balkan ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja

Državni zbor dogodek organizira v želji, da tudi parlamentarna dimenzija prispeva k uspešnemu izpolnjevanju ciljev slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ena ključnih prioritet Slovenije v okviru predsedovanja Svetu EU je usmerjena prav v regijo Zahodnega Balkana in v pospešitev širitvenega procesa.

Verodostojna evropska perspektiva ni le v interesu regije, temveč tudi v strateškem interesu EU, hkrati pa ima velik pomen za varnost in stabilnost ter vsestranski napredek našega skupnega prostora, so navedli v DZ.

V začetku oktobra sicer slovensko predsedstvo pripravlja tudi neformalni vrh voditeljev EU in Zahodnega Balkana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!