Zorčič: Nove globe za žaljenje politikov bi bile sramotne

Slovenija 06. Sep 202115:06 > 17:47 0 komentarjev

Predsednik DZ Igor Zorčič je petkov vdor zanikovalcev koronavirusa v prostore RTV označil za kazalnik, kako globoko smo se pogreznili pri odnosih v družbi, še posebej med politiko in mediji. Dotaknil se je tudi koalicijskega predloga za kaznovanje posameznikov zaradi nedostojnega vedenja do najvišjih predstavnikov države in dejal, da bi bilo njegovo sprejetje sramotno.

V petek so zanikovalci koronavirusa vdrli v prostore RTV, na kar se je med drugim odzval predsednik DZ Igor Zorčič.

“To je signal za politiko, da stopi korak nazaj in se vpraša, kako komunicira – med sabo, do novinarjev, do medijskih hiš. Opaziti je, da nekateri politiki na družbenih omrežjih vehementno komentirajo delo ne le medijskih hiš, temveč tudi posameznih oddaj. Petkov dogodek kaže, kako globoko smo se pogreznili pri vprašanju odnosov v družbi, še posebej v odnosu med politiko in mediji,” je dejal Zorčič.

Po njegovih besedah si nekatere skupine komunikacijo med politiko in mediji razlagajo, kot da je “javni servis javna hiša, v katero lahko vstopi vsak in si zaželi, kar mu gre”.

Povedal je tudi, da je prejel pismo Slovenske tiskovne agencije (STA). “Na tem mestu pozivam vse, ki sodelujejo v koaliciji in ki k sodelovanju pogosto vabijo tudi opozicijo – pogosto s figo v žepu – da pokažejo zavezanost demokratičnim ciljem in prekinejo to agonijo neplačevanja tistega, kar je vlada dolžna plačevati STA,” je dejal in dodal zahvalo vsem tam zaposlenim, ki v “teh nemogočih razmerah še vedno opravljajo svoje delo”.

Odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA in ugotovilo, da je država dolžna mesečno financirati javno službo STA skladno s poslovnim načrtom na podlagi zakona o STA in sedmem protikoronskem zakonu, je komentirala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. “Sodba Vrhovnega sodišča RS je še enkrat potrdila, da smo imeli prav, ko smo trdili, da za financiranje STA zadostujeta zakon o STA in naše dopolnilo sedmega protikoronskega zakona. Zahtevamo, da vlada takoj preneha ignoranco zakonodaje, v DZ pa bomo vztrajali, da bodo vsi zakonodajni postopki sledili omenjeni sodbi,” je zapisala.

Zorčič z apelom poslancem

Vlada je soglašala s predlogom, da bi z novelo zakona o varstvu javnega reda in miru določili globo za nedostojno vedenje do najvišjih političnih predstavnikov države, poslancev, članov državnega sveta, članov vlade, sodnikov ustavnega ali vrhovnega sodišča ali do njihovih bližnjih.

Za prekršek je v amandmaju zagroženo od 500 do 1000 evrov globe.

“Mislim, da trenutne situacije ni mogoče reševati na ta način. Apeliram na vse, ki bodo na delovnem telesu o tem odločali, da ga zavrnejo, saj bi bilo sprejetje v sramoto državnemu zboru,” je dejal predsednik DZ Igor Zorčič. Kot perverzno pri tem predlogu je označil privilegiranje posameznikov v času epidemije, ko je še bolj pomembno, da smo čim bolj enotni.

O ustanovitvi nove stranke

“Ne bi kategorično opisoval svoje politične prihodnosti. Reči moram, da sem v preteklih dveh mesecih opravil številne pogovore z ljudmi na terenu, in ugotavljam, da je želja po ustanovitvi nove stranke relativno velika. A to še ne pomeni, da jo bom ustanovil. Tudi če bom zraven pri katerem projektu, to zagotovo ne bo Stranka Igorja Zorčiča,” je o svoji politični prihodnosti, ki je ne želi kategorično napovedovati, dejal eden od nepovezanih poslancev.

“Ta stranka ni še niti v povojih, pravzaprav ni niti govora o stranki. Govor je o tem, ali slovenski politični prostor, takšen kot je, zadovoljuje pričakovanja volilk in volilcev. Osebno bi si želel, da bi bilo ta pričakovanja mogoče zadovoljiti s tem, kar imamo, a če ne bo šlo, bo razmislek o novi stranki na mestu,” je še dodal.

O podpori interpelacijam

Po besedah Zorčiča so nepovezani poslanci (NeP) vključeni v pogovore o vlaganju interpelacij, ki jih napovedujejo v opoziciji. Kot je pojasnil, se bodo v poslanski skupini NeP pogovorili, če bodo podpise prispevali pod vse interpelacije ali le pod določene. O tem, katere interpelacije morda ne bodo dobile njihove podpore, Zorčič ni želel špekulirati. “Osnovna politična strategija narekuje, da se interpelacije ne vlagajo zoper ministre, ki prihajajo iz različnih kvot, prav zaradi tega, da ne prihaja potem do dogovorov, da se z glasovi pokrijejo vsi ministri,” je pojasnil Zorčič in ob tem izrazil zaskrbljenost, da so morda nekateri očitki v interpelacijah preveč oddaljeni od očitanega dogajanja.

Od torka bo po besedah Zorčiča na vhodu v DZ sicer možno opraviti test na novi koronavirus. Za vse zaposlene, poslance, obiskovalce in novinarje je ob vstopu v DZ namreč obvezen pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!