Novinarji TV Slovenija: Verbalno nasilje je preraslo v fizično

Slovenija 03. Sep 202123:50 > 04. Sep 2021 00:01 6 komentarjev
Tanja Starič
Anže Petkovšek/DNS

"Nocoj se je verbalno nasilje spremenilo v fizično," je za N1 povedala voditeljica Odmevov Tanja Starič. Kot pravi, so več mesecev opozarjali, da razmere postajajo nevzdržne – pa nihče ni naredil prav nič.

Zanikovalci obstoja koronavirusa, ki že več mesecev protestirajo pred poslopjem RTV v Ljubljani, so vdrli v studio, kjer snemajo dnevno informativno oddajo in Odmeve.

“Več mesecev smo opozarjali, pa nihče ni naredil prav nič”

“Nocoj se je verbalno nasilje spremenilo v fizično. Najprej so razgrajali pred hišo, potem so nasilno vstopili v stavbo, vratar in varnostnik sta bila nemočna pred nekaj deset vpijočimi ljudmi,” je povedala Tanja Starič, ki je nocoj vodila Odmeve iz studia, v katerem je še slabe pol ure pred začetkom oddaje policija odstranjevala zanikovalce virusa.

“Šli so naravnost v studio informativnih oddaj in tam kričali, žalili zaposlene, celo grozili. Naša ekipa je pripravljala oddajo, imeli smo največjo gnečo, saj je bila do začetka oddaje le še slaba ura,” je dodala voditeljica.

Nadaljuje, da so nato poklicali policijo in se vsi umaknili v višje nadstropje. “Videli smo, da ‘protestniki’ odpirajo vrata v druge studie in se v resnici zabavajo. Nismo vedeli, ali bomo Odmeve sploh lahko naredili, ali bomo lahko šli v studio, režijo …,” dodaja.

“Seveda pa ne bomo pozabili, da smo več mesecev opozarjali, da razmere postajajo nevzdržne – pa nihče ni naredil prav nič,” še zaključi Tanja Starič.

Drnovšek: Dogodek je posledica tega, da tisti, ki bi morali, niso odreagirali

V pogovoru z novinarjem Gregorjem Drnovškom je ta dejal, da so bili protesti do zdaj večinoma mirni, zaposleni na RTV so bili le tarča posameznih opazk. “A njihovi javni protesti, ko so imeli prižgane zvočnike in smo lahko ure in ure poslušali raznorazne teorije zarot, obtožbe o tem, da smo na RTV morilci, gnide in zastrupljevalci, so med zaposlenimi povzročili vedno večjo nervozo, slabo voljo in celo jezo. /…/ Današnji dogodek je posledica tega, da tisti, ki bi morali, niso odreagirali.”

“Da imajo uradno dovoljenje za taborjenje na intervencijskem območju, to je naravnost neverjetno. Točno tam, kjer so gasilci že nekajkrat opravljali svoje protokole ob pismih zaposlenim, iz katerih se je vsul bel prah. Kdor za takšno površino izda dovoljenje, očitno sploh ne razume realne situacije na kraju samem,” je še dodal Drnovšek za N1.

Miša Molk: To ni bilo videti prijetno

Voditeljica na TV Slovenija Miša Molk je za N1 povedala, da zanikovalci virusa niso vstopili na RTV, ampak so splezali čez vratca in šli naravnost v studio. “Da preplezaš te registracijske aparate, da greš v studio … Kaj naj vam rečem, to ni bilo videti prijetno. Predvsem pa je zelo težko delati ob tem kričanju v mikrofon že dva meseca in pol. To je neznosno,” je dejala. Dodala je, da tega ne vidi kot napad na RTV, ampak kot vdor posameznikov, ki so prepričani, da na televiziji poročajo o lažeh.

“Ljudje, zbrani pred RTV, petek in svetek, vse od 22. maja, skoraj nikoli niso nasilni. Je pa dejstvo, da zbirajo podpise za referendum o ukinitvi prispevka za RTV. Hkrati pred TV Slovenija tedne visi napis, da RTV Slovenija ubija ljudi. Do zdaj so v poslopje TV Slovenija vdrli, mislim da enkrat, v avli so leže in stoje prepevali. Zaposleni vsaj vsak petek med ustvarjanjem osrednjih informativnih oddaj poslušajo proticepilske in proti RTV pamflete. Pritožili smo se večkrat. Nazadnje je Svet delavcev o dogajanju prav danes obvestil policijo. Vodstvo opozarjamo že dalj časa, za zdaj je odgovor, da je zemljišče pred TV Slovenija javno, mestno, ne last RTV,” pa je zapisala predsednica aktiva novinarjev informativnega programa TVS Marta Razboršek.

Voditeljica in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je ob dogajanju na družbenem omrežju Facebook zapisala: “OPS zasedba RTV studia. Komu je v interesu, da jim vse to dovoli in zakaj?”

“Nesprejemljiv in žalosten odraz časa, v katerem živimo”

Na družbenem omrežju Twitter pa se je odzval Igor E. Bergant, voditelj Odmevov. “Nesprejemljiv in žalosten odraz časa, v katerem živimo. Ta vdor pa niti ni tako presenetljiv. Sodelavke in sodelavci RTV Slovenija že tedne opozarjamo na nemogoče razmere za delo zaradi zasedbe prostora pred glavnim vhodom.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje