ZPIZ lani posloval bolje od načrta

Gospodarstvo 24. Feb 202217:39 1 komentar
Vzajemna
Ziga Zivulovic jr./ BOBO

Svet pokojninskega zavoda, ki se je sestal na ustanovni seji v mandatu od leta 2022 do 2026, je sprejel predlog poročila zavoda za lani. Prihodki in odhodki zavoda so bili izravnani v višini 6,2 milijarde evrov, kar je 0,4 odstotka več od načrta. Državni proračun je zaradi višjih sredstev iz prispevkov vplačal manj v pokojninsko blagajno.

Delež davčnih prihodkov se je zaradi višjih prihodkov od prispevkov za socialno varnost lani zvišal za 2,6 odstotne točke. Zaradi prejetih dividend Zavarovalnice Triglav pa se je za 0,2 odstotne točke zvišal tudi delež drugih prihodkov.

Proračun “privarčeval” 355,2 milijona evrov

Glede na to se je delež transfernih prihodkov, ki predstavlja predvsem tekočo in dodatno obveznost državnega proračuna, v letih 2020 in 2021 pa tudi druga prejeta sredstva iz državnega proračuna za tekočo porabo zaradi epidemije covida-19, zmanjšal za 2,8 odstotne točke, je povedal generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.

Državni proračun je tako lani po njegovih besedah zagotovil 981,4 milijona evrov oz. 355,2 milijona evrov manj od načrtovanega.

Iz študentskega dela je pokojninska blagajna lani prejela 50,8 milijona evrov ali približno 2,5 milijona več kot leto prej.

Prejemnikov starostne, predčasne, delne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine iz obveznega zavarovanja je bilo lani povprečno približno 624.800. To je bilo 0,01 odstotka več kot leto prej, kar pomeni najnižjo rast njihovega števila v zadnjih 31 letih.

Po Papeževih besedah se z odbitki sicer upokojuje čedalje manj ljudi, saj se zavedajo, da so trajni in pomembno znižujejo višino pokojnine. Tako se je po začasnih podatkih lani z odbitki upokojilo le 187 ljudi.

Marjan Papež ZPIZ
Foto: Bor Slana/ Bobo

Najvišja pokojnina 3148 evrov

Povprečna mesečna bruto starostna pokojnina, izplačana od januarja do decembra lani, je znašala 728 evrov oziroma pet odstotkov več kot leto prej. Ob upoštevanju 1,9-odstotne inflacije je bila njena realna rast triodstotna, je dejal.

Povprečna bruto starostna pokojnina brez prejemnikov sorazmernega dela pokojnine in delne pokojnine je bila 821 evrov, povprečna starostna pokojnina z dopolnjenimi 40 ali več leti pokojninske dobe pa je brez upoštevanja sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin znašala 916 evrov, je dodal.

Najvišja izplačana starostna pokojnina je bila v decembru lani 3148 evrov, a je bila tudi dopolnjena pokojninska doba dolga, je pojasnil Papež. Zagotovljena pokojnina, ki jo prejmejo upokojenci z izpolnjeno pokojninsko dobo za starostno upokojitev pri najnižji starosti, pa je od 1. maja lani znašala 620 evrov.

Zaradi covida nizka stopnja upokojevanja

Predstavnik sindikatov v svetu Aljoša Čeč je v razpravi opomnil, da bodo šele prihodnja leta pokazala pravi trend rasti pri številu novih upokojencev. Zdajšnja nizka stopnja upokojevanja je namreč po njegovih besedah posledica smrti zaradi covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje