ZPS: Starši naj namesto “ličil za otroke” raje izberejo drugo igračo

Slovenija 25. Maj 202317:03 1 komentar
Ličila za otroke
PROFIMEDIA

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je ugotovila, da ličila za otroke vsebujejo snovi, ki otroke po nepotrebnem izpostavljajo kemikalijam, zato staršem svetuje, naj za otroke raje izberejo drugo igračo.

Primerjalno ocenjevanje 11 setov ličil za otroke, ki so ga opravili ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave, je pokazalo, da ti izdelki vsebujejo snovi, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) zato vsem svetuje, naj za otroke raje izberejo drugo igračo.

Ocenjevalci so ugotovili, da so v ličilih za otroke mineralna olja, potencialni hormonski motilci, nevarna barvila, titanov dioksid, alergeni, parfumi in podobno, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij.

Po ugotovitvah ocenjevalcev prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot ‘otrokom prijazno’, prav vsi izdelki pa vsebujejo kemikalije, za katere so prepričani, da jim ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke, je ZPS zapisala v sporočilu za javnost.

Boštjan Okorn iz ZPS je opozoril, da je prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke po njihovem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša kot koža odraslega, je opozoril.

“Če preskočimo dvom, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da to ni ustrezna igrača, koristila tako otroku kot okolju,” so še sporočili iz ZPS.

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so trg ličil za otroke tokrat ponovno pregledali po dobrih štirih letih. Primerjalno so ocenili sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in prek spleta.

Pregledali so seznam sestavin po mednarodni nomenklaturi kozmetičnih sestavin (INCI), ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom, in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Primerjalno ocenjevanje ličil za otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru državne koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. To javno službo sofinancira gospodarsko ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje